Den här dagen hänger kockkläderna i garderoben. I stället möter stjärnkocken upp i en ljusröd t-shirt och ett par brungröna chinos.
Peter Andersson är inte enbart ansvarig för att laga maten på Lindeborgs eco retreat. Han är också med och sköter om den klimatsmarta och ekologiska anläggningens odlingar.
– I går hade vi frost på gräsmattan hemma i Trosa. Men nu tycks äntligen värmen ha kommit. I morgon planerar jag att så grönsaker, säger han.
Så småningom ska grönsakerna hamna på de stora träborden i orangeriet. Här – under stora fönster och med tomatplantor i varje hörn – ligger nämligen anläggningens restaurang.
Ofta kommer restaurangens gäster från någon av konferenserna som hålls på anläggningen. Men även allmänheten kan slå sig ner i orangeriet. En gång i månaden ordnas nämligen gourmetmiddagar, då det serveras minst sju rätter som tillagats av Peter Andersson tillsammans med en gästkock.
Oavsett meny står råvarorna i centrum. Restaurangen serverar vegetariska rätter där grönsakerna är ekologiska och närodlade. Ofta plockar Peter Andersson dem själv från anläggningens odlingar. Ibland köps de in från någon av de många smågårdar som finns runt om på den sörmländska landsbygden.
För Peter Andersson är bra råvaror avgörande.
– När råvaror produceras industriellt står volym och pris i centrum. Smak och näringsinnehåll blir en bisak. Råvaror som odlats i det småskaliga gör all skillnad i världen.
Peter Andersson tycker egentligen inte att det spelar någon roll om råvarorna är vegetariska eller animaliska – eller om "de har fyra ben eller inte", som han själv säger. Det viktiga är råvarornas kvalité.
– Men det är roligt att visa gästerna vad man kan göra med bra grönsaker. Många blir positivt överraskade. Jag vill inspirera våra gäster att laga mer grönsaker och att handla bra råvaror lokalt.
Vikten av bra råvaror var även ett kännetecken för restaurang Volt i Stockholm, som Peter Andersson drev tillsammans med två andra krögare mellan åren 2010 till 2019. Konceptet med säsongsbetonade råvaror, som köptes från lokala producenter, blev så framgångsrikt att restaurangen belönades med en Michelinstjärna 2015.
Det var roligt att få ett erkännande, berättar Peter Andersson. Men utmärkelsen var också början till slutet för restaurang Volt.
– När vi startade Volt hade vi inte en tanke på att erhålla en Michelinstjärna utan ville bara laga mat som vi själva gillade och skapa en restaurang som vi själva trivdes i. När vi fick stjärnan förändrades vårt klientel över en natt. Medelåldern steg med 15 år och restaurangen blev något annat.
– Till slut bestämde vi oss för att lägga ner. Det kändes bra att sluta på topp.
Peter Andersson flyttade till Trosa tillsammans med familjen och efter en del turer fick han jobb på Lindeborgs eco retreat. Här trivs han utmärkt. Och snart ska han få laga mat tillsammans med en gammal kollega.
Fredrik Johnsson, som drev restaurang Volt tillsmammans med Peter Andersson, är nämligen gästkock på helgens månatliga gourmetmiddag. Det innebär att två Michelin-belönade kockar kommer att stå i restaurangens kök.
Vad händer om ni får en Michelin-stjärna?
– Haha...det kan nog inte bli aktuellt. Michelin-stjärnor delas ut till restauranger som har öppet på mer daglig basis. Det har vi ju inte här.