Stort rekryteringsbehov av behöriga grundskollärare

Lärarbristen i Nyköpings kommunala grundskolor är stor – och påverkar barnens utbildning, enligt skolchef Carina Hall. "Man säger ju att det är läraren som gör den stora skillnaden i klassrummet", säger hon.

"Vi försöker få de som är obehöriga att plugga vidare och att de får bra villkor så att de har den möjligheten", säger Carina Hall, skolchef i Nyköpings kommun.

"Vi försöker få de som är obehöriga att plugga vidare och att de får bra villkor så att de har den möjligheten", säger Carina Hall, skolchef i Nyköpings kommun.

Foto: Gorm Kallestad/TT och Privat

Nyköping2023-03-13 06:43

– I snitt, om man tittar på förskoleklass till årskurs 9, så har vi 65 till 66 procent legitimerade behöriga lärare i Nyköping. Vi strävar mot att ha 100 procent, säger Carina Hall, skolchef för grundskolan i Nyköpings kommun.

Hon menar att behovet av att anställa behöriga lärare är stort, och inte enbart i Nyköping. Skolverkets statistik visar att andelen lärare som undervisar i minst ett ämne de är behöriga i ligger på 65,7 procent i Nyköpings kommunala skolor för läsåret 2021/2022, medan behörigheten för riket är 72 procent.

Hur påverkar lärarbristen undervisningen?

– Man säger ju att det är läraren som gör den stora skillnaden i klassrummet. Det är den enskilda pedagogen som har så stor effekt på elevernas undervisning. Är man då utbildad blir effekten större.

Det betyder i praktiken att lärarbristen gör att utbildningen inte blir lika god för eleverna, enligt skolchefen:

– Vi har ju ganska låga resultat i kommunen vad gäller antalet elever som är godkända – och en del handlar om att vi inte har tillräckligt med utbildade lärare. Det spelar stor roll.

På vilka sätt blir det inte en lika god utbildning?

– Det handlar om att kunna möta eleverna i den kunskapen de har och förstå hur jag som lärare ska kunna utmana dem i deras kunskapsresa. Det är svårare att omsätta det uppdraget när man inte riktigt har alla verktyg.

Carina Hall tillägger:

– Men vi har ju de som är outbildade lärare och verkligen gör ett superbra jobb.

Hur påverkar lärarbristen lärarna?

– De som är behöriga blir ju lite dragare till de som är nya eller inte riktigt kan arbetet.

Hur arbetar ni för att höja andelen behöriga lärare?

– Vi försöker få de som är obehöriga att plugga vidare och att de får bra villkor så att de har den möjligheten. Sedan försöker vi locka folk genom att berätta om vad vi kan erbjuda som arbetsgivare.

Kommunen samarbetar även med Linköpings universitet:

– Vi satsar nu ytterligare på att under hösten utbilda så många handledare som möjligt då vi också startar upp övningsskolor som kan ta emot fler som utbildar sig till lärare.

Förhoppningen är sedan att studenterna blir kvar på skolorna.

– Vi försöker hitta så många som möjligt som vill bli lärare, men det är en utmaning och vi jobbar på alla möjliga håll och kanter med det.

På kommunens hemsida finns ett 20-tal lediga pedagogtjänster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!