Stor installation av laddstationer för elbilar

I Brf Vattenspegeln, Nyköping, har laddstationer installerats. ''Det har ett mervärde, även om man inte har en elbil just idag'', menar bostadsrättsinnehavaren, Errol Blixt.

Laddstation.

Laddstation.

Foto: Jesper Johansson

NYKÖPING2019-07-06 17:53

Alldeles förbi Culturum några meter in på Hospitalsgatan finner vi bostadsområdet, Vattenspegeln, som trots sitt väldigt centrala läge ändå omfamnas av en hel del grönska i form av buskar och träd. Här har föreningen valt att satsa inför framtiden med miljön i åtanke och tog steget att installera laddstationer vid samtliga parkeringsplatser.

– Alla har kanske inte en elbil just idag, men ifall man om några år framöver vill skaffa det så finns nu iallafall möjligheten till laddning, vilket gör ägandet smidigare, menar Gunnar Roman, som också bor i området.

För ägarna av bostadsrätterna i Vattenspegeln fanns ingen tvekan kring installationsprocessen.

– Vi såg över några förslag, men i slutändan var det bästa alternativet att installera laddstationer för alla carportplatserna, berättar Errol Blixt.

En fördel har varit det statliga investeringsstöd de boende fått tagit del av, vilket delas ut av Naturvårdsverket i förmån att det används för just installation av laddstationer. Något som också fanns i tanken bakom installationen av laddstationer var brandrisken.

– Att ladda elbilar i vanliga eluttag kan ställa till med eldsvådor, menar Jan E Falk.

I takt med att miljökraven skärps inom bilindustrin så blir just elbilar allt vanligare. Något som också har ökat förfrågan för laddstationer.

– Vi har märkt en stor skillnad på både förfrågningar och orderingång under senaste halvåret och allt tyder på att intresset kommer fortsätta öka, berättar Robert Andersson, AutoCharge, som haft huvudansvaret för projektet.

Allmänt om bidraget

Bidraget kan ges till företag, flerbostadshus såsom bostadsrättsföreningen och andra organisationer för installation av laddningsstationer som används av dem själva. Som exempel kan nämnas laddningsstationer som installeras för en bostadsrättsförenings medlemmar, på ett företags personalparkering eller för företagsfordon.

Bidraget gäller laddningspunkter som installeras tidigast 2019-07-15.

Bidraget ges som ett engångsbelopp med högst 50 procent av de bidragsberättigade kostnaderna, dock högst 15 000 kr per laddningspunkt.

Ansökan om bidrag kan lämnas in efter att installationen utförts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om