Utmaningarna att minska antalet barn runt varje enskilt barn i Nyköping är stora tycker utbildningschef Susanne Svedberg på Nyköpings kommun.
– Vi måste lyssna på forskarna men det är inte så lätt att åtgärda. Säg att det är 24 barn på en avdelning och vill vi minska. Då måste vi antingen flytta barn till en annan förskola eller stoppa intaget. Om vi stoppar intaget så har vi fortfarandet kravet på oss att erbjuda en plats, säger hon.
Det finns förskolor utanför Nyköping där kön inte är alltid är lika stor men Susanne Svedberg tycker det är svårt att erbjuda platser där, för de som bor i Nyköping. Hon tror att kommunen kommer behöva bygga nya förskolor centralt framöver men i nuläget handlar det om att hitta lösningar i befintliga skolor.
– Vi har lokaler i kommunen men de ligger inte där vi har störst önskemål och vi har redan otroligt höga lokalkostnaderna. Vi måste hitta andra organisatoriska lösningar. Det kan bli fråga om att justera i befintliga lokaler och skapa fler avdelningar, säger Susanna Svedberg.
På den nybyggda förskolan i Svalsta, som invigdes i november är Lotta Axelsson Tf. förskolechef sedan 1 februari. Hon tror inte att den sprillans nya förskolan skulle ha byggts på samma sätt i dag om de nya riktlinjerna funnits vid planeringen av förskolan. Skolan är uppdelad i fyra moduler med två barngrupper i varje modul. De yngsta barnen är 1-2 år och det är 15 barn i varje grupp, alltså tre barn fler än riktmärket. De två småbarnsgrupperna har egna ytor och en gemensam ateljé.
– Nej, jag tror inte man skulle ha byggt så här om riktlinjerna funnits tidigare. Även om det är en fantastiskt fin förskola med duktiga pedagoger, säger Lotta Axelsson.
Hon tror inte på en lösning som handlar om att sätta upp nya väggar i skolan för att minska antalet barn runt barnen men vill samtidigt ha ner grupperna.
– Spontant säger jag nej men jag måste vara öppen för alla lösningar. Jag hoppas att kommunen följer de nya riktlinjerna. Det tror jag alla förskolechefer och pedagoger vill, säger Lotta Axelsson.
Hon betonar istället det arbetssätt som skolan redan jobbar med. Att dela upp gruppen i mindre grupper mellan pedagogerna och göra saker tillsammans i små grupper.
– Vi jobbar redan så i dag för att få en bra arbetsmiljö men det finns utvecklingspotential. Det är en organisatorisk fråga, säger hon.