Stora Torget är sig inte likt just nu. Nya dofter, färger och smaker blandas med språk från världens alla hörn. Mest handlar den internationella marknaden om mat, men även smycken, hantverk och blommor syntes bland de cirka 25 säljare som ingår i konceptet.
– Det här är en fin upplevelse för alla sinnen, och man får känslan att vara i en internationell miljö, säger Harriet Nilsson, verksamhetskoordinator hos arrangerande NYSAM (Nyköping i samverkan).
Hon gladdes åt det fina vädret, och det gjorde uppenbarligen Nyköpingsborna också. Likt nyfikna kalvar på grönbete, provsmakade de sig fram bland smaksensationerna som omfattade allt från lunchmat till delikatesser och bakverk.
Nyköpingsbon Jenny Skepp har just käkat ungerska langos med räkor och kaviar tillsammans med sambon Johan Nerén:
– Det är underbart att få mysa i solen och testa allt gott som finns att äta. Jag kommer att vara stadig gäst så länge marknaden finns kvar, säger hon entusiastiskt, och tror att Johan kommer att hänga på:
– Absolut, det här har jag väntat på ända sedan jag fick veta att marknaden var på gång hit, bekräftar han.
Den internationella gatumarknaden – International Street Market – gästar i år 23 orter i Sverige. I konceptet ingår produkter från bland annat Frankrike, Italien, Tyskland, Ungern, Holland, Irland och Australien.
En av försäljarna är Klaus Stuttwig från Tyskland, som för 35 år sedan köpte en liten fabrik i Manchester där fudge och toffee skapas för hand.
– Vi började med nio smaker. Idag har vi över 120. Och varje smak ska kännas "wow!" av vår testpanel. Vid minsta tvekan ändrar vi receptet, berättar han, och visar stolt ett helt bord fyllt av de vackraste konfektyrer.
I familjeföretaget, som funnits i 35 år, är både passion och fantasi viktiga ingredienser. En smak är till exempel tillägnad TV-favoriten Homer Simpson, en annan till Queen Elisabeth. Bland smakkombinationerna finns specialare som chili och mojito.
Passionen för det allra bästa tycks gå igen hos alla marknadens handlare. De berättar gärna var deras produkter kommer ifrån, och historiken bakom. Damen som serverar spansk paella säger sig ofta få frågor om hur en riktigt bra sådan skapas.
– Mitt svar är "med kärlek"! Då blir det absolut bäst, säger hon, och ler varmt.
Annat att prova är till exempel de australiska burgarna, där köttet kommer från krokodil, vildsvin, känguru, kamel och – zebra. Eller den ungerska spiralkakan "Rulle Bulle", som läggs på kaffebordet så att gästerna kan bryta sig så stor eller liten bit de vill ha.
– Om det här blir lyckat finns goda chanser att marknaden kommer tillbaka hit nästa år. Det är många orter som slåss om dem, säger Harriet Nilsson i Nysam.
Markaden pågår till och med lördag i Nyköping.
Vill du veta mer? Här är marknadens officiella hemsida: http://geraud.co.uk/ samt evenemangets Nyköpingssida på facebook: https://www.facebook.com/events/1504171883210621/