Storförrådet hamnade 30 centimeter fel – straffas för svartbygge

Byggnaden hamnade 30 centimeter fel. Riv, annars blir det böter på en halv miljon, sa kommunen. Men Lantmännen backar inte.

Lantmännens kallförråd byggdes inte exakt på rätt plats enligt bygglovet. Nu straffas företaget ordentligt.

Lantmännens kallförråd byggdes inte exakt på rätt plats enligt bygglovet. Nu straffas företaget ordentligt.

Foto: Björn Andersson

Nyköping2024-11-14 04:43

Nyheten i korthet

  • Lantmännen straffas av Nyköpings kommun för att ha byggt ett kallförråd 30 centimeter fel på bredden och 91,5 centimeter fel på längden, trots uppmaning om rivning.
  • Företaget, som flyttade in i sina nybyggda lokaler vid Ekensberg förra hösten, anser att böterna på 469 287 kronor är oskäliga och står inte i proportion till överträdelsen.
  • Lantmännen har överklagat beslutet och väntar nu på ett beslut från Länsstyrelsen.

– Avgiften står inte i proportion till överträdelsen, säger John Cannier, regionchef på Lantmännen fastigheter som gått vidare med ärendet.

Lantmännen flyttade in i sina nybyggda lokaler vid Ekensberg förra hösten. Men vid ett slutsamråd uppdagade kommunen att kallförrådet inte hade byggts på den plats man sökt och fått bygglov för. Kallförrådet stod 30 centimeter fel på bredden, 91,5 centimeter fel på längden.

Totalt rörde det sig om cirka 22 kvadratmeter av byggnadens över 500 kvadratmeter som hamnat fel.

Lantmännen hörsammade inte uppmaningen om att riva byggnaden, kallförrådet fick stå kvar.

– På uppmaning av kommunen sökte vi bygglov i efterhand och fick det väldigt snabbt. Så vi blev väldigt förvånade när vi sedan fick sanktionsavgiften, säger John Cannier.

undefined
Lantmännen flyttade in i sina nya lokaler vid Ekensberg för runt ett år sedan.

Han vill egentligen inte säga så mycket mer.

– Nej, jag vill inte göra det eftersom vi ska överklaga och har en jurist som tittar på det just nu.

Han konstaterar dock:

– Vi har inte gjort det med avsikt. Det är ingenting vi tjänar på.

Enligt Lantmännen byggdes kallförrådet på fel plats då byggherren av misstag fick ett första ritningsförslag på byggnaden, som även innehåller en verkstadsdel. Man hade upptäckt att ursprungsritningen var fel, en ny hade tagits fram där felaktigheterna justerats. Men den nya ritningen fick inte byggherren.

Lantmännen motsätter sig inte en sanktionsavgift. Men menar att storleken, 469 287 kronor, inte står i proportion till överträdelsen. Sanktionsavgiften är beräknad på hela byggnadens yta. Lantmännen menar att man bör beräkna den mot de kvadratmeter som blivit fel.

undefined
I april i fjol pågick bygget av Lantmännens nya lokaler för fullt.

Kommunen konstaterar att bygglovet som gavs i efterhand inte befriar företaget från sanktionsavgiften. Vidare påpekar man att även om det var utan uppsåt att byggnaden hamnade fel, så utgör det inte skäl till att sätta ner summan.

Kommunen håller med om att felet är ringa betraktat i meter, men att eftersom det innebar att byggnaden hamnade utanför detaljplanen kan avsteget inte bedömas vara försumbart. Kommunen bedömer inte att det finns anledning att sänka sanktionsavgiften.

Lantmännen har inte gett sig. Beslutet kan överklagas till Länsstyrelsen.

– Det kommer vi att göra, säger John Cannier.

Men när beslut väntas därifrån har han inga uppgifter om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!