Flera hörde av sig till SN i torsdags angående den stora storkflocken som kunde ses flyga runt i Nyköping. Framåt kvällen kom rapporter in om att de slagit sig ner på ett torptak vid Väsby Gård för att vila. Vad de sedan haft för sig under fredagen är i nuläget oklart.
SN har intervjuat en av storkarnas "ägare", Staffan Åkeby, som är ordförande för Ornitologiska Föreningen i Skåne. Han är med och leder för något som kallas "Storkprojektet" tillsammans med Naturskyddsföreningen. De föder sedan 1989 upp storkar i olika hägn i Skåne för att återetablera storken som försvann från Sverige på 50-talet på grund av utbredningen av åkermark. Det var alltså projektets storkar som slog sig ner i Nyköping i torsdags.
– Vi släppte ut 112 ungstorkar den 30 juli och de verkar ju ha tagit en sväng till Sörmland, även om de ska söderut. De vill väl se sig lite om först, säger Staffan Åkeby.
Staffan berättar att man släpper ut ungstorkar varje år och att de beger sig till Syd- eller Västafrika för att övervintra där. Om tre år beräknas de storkar som siktades i torsdags vara könsmogna och kommer först då att bege sig tillbaka till Skåne igen för att häcka, det vill säga fortplanta sig. Dock är det långt från alla som tar sig tillbaka.
– Dödligheten är stor, vi räknar med att en femtedel klarar sig hit igen, säger Staffan Åkeby.
Trots den höga dödligheten går "Storkprojektet" bra, berättar Staffan. Man har lyckats etablera vilda häckande par i Skåne, och målet ligger på 150 vilda par, något man hoppas uppnå inom 5-7 år.
– Det ser bra ut, så många storkar som det föds nu har det inte gjort sedan 1800-talet, säger Staffan Åkeby.