Stororder till Nyköpingsbryggeri: "Superkul för oss"

Nyköpingsbryggeriet Nils Oscar har fått en stororder från Systembolaget och satsar nu på att tappa mer av ölen på burk.

Nils Oscars vd Henrik Kihlberg, bryggare Emil Larsson och Anna Källberg som jobbar med marknadsfrågor gläds åt storordern från Systembolaget.

Nils Oscars vd Henrik Kihlberg, bryggare Emil Larsson och Anna Källberg som jobbar med marknadsfrågor gläds åt storordern från Systembolaget.

Foto: Johannes Tångeberg

Nyköping2021-02-13 07:45

– Det här känns superkul för oss, säger Nils Oscars vd Henrik Kihlberg.

Det han talar om är den stororder som bryggeriet fått från Systembolaget: 400 000 liter av en ny, ekologisk och ofiltrerad sort av storsäljaren God lager.

En ofiltrerad variant har funnits tidigare, men bryggs inte just nu.

– Det har funnits en efterfrågan sedan dess, säger Anna Källberg, som arbetar på bryggeriets marknadsavdelning. 

Nytt är även att ölen ska säljas på burk. Hittills tappas ölen bara på flaska, och nu måste bryggeriet skaffa sig utrusning för att även kunna göra det på burk.

Planen är att burkarna ska kunna tappas i befintliga lokaler, till en början i brygghallen och senare i den del av byggnaden där man i dag tappar på flaska.

– Men det kräver en större ombyggnad av lokalerna, säger Henrik Kihlberg.

undefined
Den nya ölen ska fyllas på burkar i stället för flaskor. Tanken är att de ska ske här, i brygghallen. På bilden vd Henrik Kihlberg, bryggare Emil Larsson och Anna Källberg.

400 000 liter är en stor volym för Nils Oscar, vars produktion för närvarande ligger på ungefär en miljon liter per år. Exakt hur mycket som kommer att bryggas hänger dock i slutändan på hur stor efterfrågan blir.

– Det här är ett estimat från Systembolaget. Sedan måste konsumenterna köpa den också, säger vd:n.

Han tror dock på försäljningsframgång. Erfarenheten talar för att bara det faktum att produkten finns på burk ökar försäljningen, enligt honom. Dessutom lanserar man alltså en delvis ny sort, eftersom ölen kommer att vara såväl ekologisk som ofiltrerad.

– Marknaden går mer och mer mot burk. Det är miljövänligare, lättare att ta med sig och faktiskt bättre även för ölen, säger han.

Henrik Kihlberg öppnar även för att det kan bli frågan om nyanställningar. 

– Jag skulle tro det, men kan inte säga säkert.

På sikt hoppas Henrik Kihlberg att produktionen ska öka ytterligare, målet är tre miljoner liter årligen. Det skulle i så fall innebära en tredubbling jämfört med i dag, och i så fall skulle det definitivt behövas mer personal, enligt vd:n.

– Vi har kapacitet för det i bryggutrusning, säger Henrik Kihlberg.

Även att tappa så mycket öl ska vara möjligt i nuvarande lokaler, men då måste maskinerna köras längre.

– Det kan bli tal om någon form av skiftgång, säger Anna Källberg.

Den nya ekologiska burkölen kommer att finnas till försäljning den 1 september. Eftersom Systembolaget bedömt ölen och valt att satsa på den, innebär det att den kommer att kunna köpas över hela landet.

– Det är kul för lilla Nyköping, säger Henrik Kihlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!