Den norska storordern innebär att Studsvik har rott hem fem storaffärer – till ett sammanlagt värde av mer än 400 miljoner kronor – under det senaste halvåret.
– Utvecklingen är jättekul. Det skapar en stark framtidstro här på Studsvik, säger Joakim Lundström, affärsområdeschef.
Förutom att den norska affären är betydelsefull till sin storlek är den viktig även ur ett mer tekniskt perspektiv. Avtalet med norska Institutet för energiteknik (IFE) innebär att Studsvik ska ta hand om utbränt kärnbränsle från tidperioden då de första reaktorerna utvecklades för mer än 60 år sedan.
Faktum är att det använda kärnbränslet från Norge är bland det äldsta i världen.
– Det kräver speciella lösningar för at kunna ta hand om så gammalt kärnbränsle. Avtalet innebär att vi och marknaden får en bekräftelse på att vi har en lösning som fungerar, säger Joakim Lundström.
I dag finns kärnbränslet som Studsvik ska behandla i ett torrförvar i den norska orten Kjeller. En gång i tiden användes i bränslet i den försöksreaktor som låg på platsen.
Under perioden 2022-2024 ska Studsvik transportera bränslet till sin anläggning i Nyköping. På plats i Nyköping ska Studsvik undersöka bränslet och behandla det inför framtida slutförvar.
Arbetet förväntas pågå i 13 år, berättar Joakim Lundström.
– Hur Norge sedan löser frågan om slutförvar är inte klart. Kanske de skaffar sig en lösning liknande den Finland redan har och som Sverige planerar.
Det kärnbränsle som Studsvik nu ska behandla består av metalliskt uran, vilket var vanligt i de första testreaktorerna. I dag består kärnbränsle i stället av urandioxid.
Innebär den här affären att ni kan få fler avtal om behandling av metalliskt uran?
– Det är svårt att sia om. Men det finns kärnbränsle med metalliskt uran lite runt om i världen. I Norge finns det mer än det vi nu har fått avtal att ta hand om.
Sedan tidigare står det klart att Studsvik behöver nyanställa efter det senaste halvårets många ordrar. Tidigare har bolaget uppgett att 15 personer behöver rekryteras under 2022. Siffran kvarstår på samma nivå även efter det att avtalet med norska IFE blev klart.
Tidigare har Studsvik tecknat avtal med två kunder i Kina till ett värde av 100 miljoner kronor, en aktör i Sydkorea till ett värde av 80 miljoner och med en kund i Ryssland till ett värde av 100 miljoner kronor.