Största utmaningen: Att hitta personal som vill jobba i Nyköpings kommun

När Nyköping gör bokslut över året som gått landar siffrorna på plus, men ganska långt ifrån det kommunen hade hoppats på. Den största utmaningen som väntar är att hitta personer som vill jobba inom kommunen.

Amra Visic och Malin Bergdahl Johansson har jobbat som undersköterskor i snart 20 år och de gillar sitt arbete. Men för Nyköpings kommun är det svårt att hitta tillräckligt många som dem och bristen på personal med rätt kompetens är kostsam.

Amra Visic och Malin Bergdahl Johansson har jobbat som undersköterskor i snart 20 år och de gillar sitt arbete. Men för Nyköpings kommun är det svårt att hitta tillräckligt många som dem och bristen på personal med rätt kompetens är kostsam.

Foto:

Nyköping2018-03-20 06:00

Amra Visic och Malin Bergdahl Johansson plockar fram blommiga koppar och kaffebröd till eftermiddagsfikat på äldreboendet Myntan. Båda har jobbat som undersköterska sedan 1999 och de brinner för sitt jobb. Men Nyköpings kommun har svårt att hitta tillräckligt många som dem. Bristen på personal gör att det blir tyngre för dem som jobbar men är också mycket kostsam och en av orsakerna till att kommunen inte når sitt resultat.

Vi har svårt att rekrytera personal för att klara uppdragen

I går presenterades 2017 års ekonomiska resultat för Nyköpings kommun och det gick, som väntat, sämre än vad som hade budgeterats. Med 22 miljoner kronor lägre resultat än budgeterat har kommunen inte den buffert som behövs för oförutsedda händelser. Men det är heller inget minusresultat.

– Det är lite lågt, men ändå stabilt, säger Urban Granström (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

De stora minusposterna hittas inom hemtjänsten, äldreomsorgen samt försörjningsstödet som Nyköpings kommun har svårt att få ner till de nivåer som de flesta andra kommuner i landet ligger på.

Läs mer: Grafik: Här är målen som Nyköping når – och inte når

Och bristen på personal innebär stora extrakostnader för kommunen. I äldreomsorgen, som har gått ungefär 50 miljoner kronor back, har kravet på ständig bemanning lösts med övertid, vikarier och inhyrd personal.

Att hitta tillräckligt med personal med rätt kompetens är också den stora utmaningen framöver. Kommunen behöver locka till sig lärare, förskollärare, ingenjörer, planerare, chefer och undersköterskor.

– Vi har svårt att rekrytera personal för att klara uppdragen, säger Nicklas Franzén (V), kommunalråd.

Nya sätt att utlysa tjänster ska göra att arbetssökande väljer Nyköping framför andra kommuner som står inför samma svårigheter. Försöket med sex timmars arbetsdag, att värna om arbetsmiljön och karriärvägar inom kommunen ska göra Nyköping till en attraktiv arbetsgivare.

I köket på Myntan funderar undersköterskorna över hur fler kollegor ska lockas till äldreomsorgen.

– Bra schema är viktigt tycker jag och möjligheten att kunna påverka det, säger Amra Visic.

– Lön är en del också och bra arbetsmiljö. Att man är delaktig och har något att säga till om, säger Malin Bergdahl Johansson.

Arbetsmiljön är viktig, betonar enhetschef Cecilia Sanchez. Bristen på personal ställer högre krav på befintlig personal och på senare tid har sjuktalen stigit.

– Det är ett tungt jobb, både fysiskt och psykiskt och det är viktigt att vi ger förutsättningar för personalen att orka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!