Hur stort mörkertalet är för olaglig andrahandsuthyrning är svårt att uppskatta, men enligt det kommunala hyresbolaget Nyköpingshem är det ett stort problem.
– Vi är medvetna om att det pågår olaglig andrahandsuthyrning och vi arbetar aktivt med att minska den. Förutom att de som står i vår bostadskö och väntar på sin tur blir rundade så är det också ett stort ekonomiskt problem och en otrygghet, säger Johan Eriksson, vd på Nyköpingshem.
Det finns dessutom en gråzon som gör det lättare för hyresgästen att komma undan att det skulle handla om en olaglig uthyrning – nämligen att på papperet bara hyra ut en del av bostaden.
– Att ha en inneboende behöver man som hyresgäst inte ha fastighetsägarens tillstånd för att ha, säger Johan Eriksson.
En av frågorna som lyfts och diskuteras i samband med kryphålet att säga att man har en inneboende handlar om hur mycket hyresgästen behöver vara hemma för att det inte ska räknas som en olaglig andrahandsuthyrning.
– I dag finns det också en marknad för att ha någonstans att skriva sig, trots att man inte bor där. Det gör det hela ännu mer komplicerat.
Det har resulterat i att man Nyköpingshem nu gör fler, regelbundna kollar. Då kollar man till exempel vem som är skriven på adressen och jämför det med vem som står på hyreskontraktet. Det arbetet blir enligt Johan Eriksson en svår balans för att både värna den personliga integriteten och att inte agera polis.
– När vi har anledning att anta att något inte är riktigt som det ska uppmärksammar vi alltid den som står på hyresavtalet om vad vi uppmärksammat. Vi berättar om indikationerna vi har fått och vad som kan hända om det handlar om en olaglig andrahandsuthyrning och att hyresavtalet kan riskeras.
Enligt Nyköpingshem handlar det heller inte bara om att det kan skapas otrygghet i en trappuppgången om man inte vet vilka som bor där, utan också om att standarden och skador i lägenheten inte kan uppmärksammas på samma sätt.
– En olaglig andrahandshyresgäst ringer inte och ber oss komma för att åtgärda fel som uppstår. De vill inte ha oss där. Det innebär att det blir ett eftersatt underhåll och ofta stora skador. En ledning som till exempel står och droppar vatten orsakar stora skador om det får pågå under en längre tid, säger Johan Eriksson.