Straffavgift inom hemtjänst kan dröja längre

Coronan kom i vägen först, och tycks återigen försena straffavgiften för ej avbokade hembesök inom hemtjänsten.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Sofia Amloh (S) utesluter inte att straffavgiften för bombesök kan dröja ytterligare.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Sofia Amloh (S) utesluter inte att straffavgiften för bombesök kan dröja ytterligare.

Foto: Marcus Langbrandt

Nyköping2020-11-13 07:30

Av de cirka 1 300 hemtjänstbesök som görs varje dag i Nyköpings kommun slutar i snitt 71 besök med ett så kallat "bombesök", med andra ord att vårdtagaren inte är hemma eller av någon anledning inte vill ta emot hjälp.

Inför detta år hade den politiska majoriteten tagit beslut om att införa en straffavgift på 150 kronor mot i förväg ej avbokade hembesök. Detta blev ett av de hetaste diskussionsämnena på tisdagskvällens kommunfullmäktigesammanträde.

Redan i slutet av 2019, när bomavgifterna föreslogs att införas den 1 mars 2020, kritiserades det av oppositionen och så var fallet även nu. Företrädare för Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna hade inlämnat ett skriftligt yrkande, reserverade sig mot beslutet och begärde votering när saken skulle avgöras i fullmäktige. Hela saken, punkten som gällde maxtaxa, avgifter och debiteringar inom vård- och omsorgsnämndens ansvarsområde för 2021, gick dock till de styrande partiernas fördel med siffrorna 20–19.

Oppositionspartierna tycker helt enkelt att straffavgifter är fel väg att gå och vill hellre se en bredare utredning kring varför bombesöken är så pass många.

Sofia Amloh, ordförande för vård- och omsorgsnämnden, tror dock inte att bombesöksavgiften kan införas nu heller, med tanke på coronan.

Undantag mot straffavgift är om besöket blivit avbokat mer än 48 timmar i förväg, om vårdtagaren lagts in akut på lasarett eller om personal kommer mer än en timme för tidigt eller för sent så kunden därför inte är hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!