Stråkarna tar plats i Culturum

Filharmoniska sällskapet inleder konsertvåren med Bach och Britten. På Culturums scen i Nyköping finns i kväll ingen dirigent, men desto fler stråkmusiker.

Foto:

NYKÖPING2015-01-24 08:23

Bara stråkar blir det när Filharmoniska sällskapet i kväll drar i gång våren med en kammarorkesterkonsert. Och även om konsertmästare Anne Holmer ska hålla lite extra koll på de 25 musikerna finns ingen traditionell dirigent på plats.

– Att spela utan dirigent är ett konststycke. Som musiker måste man lyssna mycket mer och ta egna initiativ. De flesta i orkestern har musiken som fritidsintresse, men ändå är de så lyhörda och alerta. Jag är väldigt imponerad av deras nivå, berömmer Anne Holmer.

Som konsertmästare har hon varit med och tagit fram programmet till kvällens konsert och beskriver det själv som "blandat och lättillgängligt".

– Vi har botaniserat i den fantastiska musik som finns för stråkorkestrar och valt sådant som kan passa ihop och samtidigt vara utvecklande för orkestern. Det blir verkligen musik från vitt skilda epoker – allt från barock till 1940-talsmusik. När vi bara är stråkar har vi också kunnat jobba extra mycket med klangen under repetitionerna, och försökt den så fyllig som möjligt.

Färskast i programmet är Benjamin Brittens "Simple Symphony". Engelsmannen Britten (1913– 1976) skrev redan som 12-åring några sånger som han senare i livet arrangerade om till en symfoni i fyra satser för stråkorkester.

– Det är vacker och känslosam musik, samtidigt som den är väldigt strikt komponerad. Det är ett verk med många bottnar, men lätt att ta till sig, säger Anne Holmer.

Hennes favoritverk under kvällen är ändå ett annat, nämligen Bachs Brandenburgkonsert nummer 2 i F-dur

– Det är kanske det bästa som Bach skrev. Musiken är så klurig och stämmorna vävs in i varandra på ett väldigt intressant sätt. Jag skulle säga att det är fulländad musik.

Just i Brandenburgkonserten får stråkarna också sällskap av trumpet, oboe och blockflöjt på scen.

– Elias Svanberg, som är solisttrumpetare i Norrköpings symfoniorkester, funderade en god stund innan han tackade ja till solistuppdraget. Trumpetstämman ligger oerhört högt och det är en verklig utmaning även för en skicklig trumpetare, säger Anne Holmer som själv spelar styckets violinsolo.

Kvällen börjar dock med förstärkning från ett helt annat håll. Tio stråkelever från musikskolans Vivaldiensemble ska vara med och framföra tre korta stycken av Bach.

– Vi hade musikskoleelever med även på vår filmmusikkonsert för ett år sedan. Det är otroligt roligt att mötas och spela tillsammans. Under repetitionerna var det ett barn som frågade vem som är helst i vår orkester och jag kunde berätta att det är Henning, 80 år. Det är stora perspektiv för ett barn att inse att man kan ägna sig åt musik i så många år.

Är samarbetet med musikskolan ett sätt att ragga nya musiker till orkestern?

– Det är det absolut! Vi har redan två cellister och en violinist som kommer från musikskolan. Det här är ett sätt att visa barnen hur en musikalisk framtid kan se ut, men det är lika nyttigt för alla att spela ihop över åldersgränserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!