Strumpor påminde om viktigt budskap

För andra året i rad spreds budskapet "Olika är bra" med omaka strumpor. – Det är viktigt att påminna om det, säger barnskötaren Linn Edenborg.

Foto:

Nyköping2016-03-21 16:02

Barnen på avdelningen Katthult på Långsätters förskola står i en ring och tittar på sina fötter. Ett barn har inga strumpor alls, en annan har Stålmannen på sina och två av barnen har stumpor som inte matchar.

Tvååriga Nellie Thorell skrattar och pekar på hennes rosa strumpa på vänster fot och hennes ljusblåa på höger. De andra barnen skrattar också. Det är lite tokigt att ha olika strumpor på sig, men inte fel.

– För barnen är det okej att vara annorlunda. Det är inget konstigt i den här åldern, men när de blir lite äldre ändras det, säger barnskötaren Linn Edenborg.

– Man skulle egentligen inte behöva ha en sån här dag, men det är viktigt att påminna om att det är okej att vara annorlunda.

Under måndagen firades internationella Downs syndrom-dagen och för andra året i rad manifesterades det genom att "rocka sockorna" och hylla våra olikheter. Med Vimmerbytjejen Nathea Anemyrs ord "Jag är tio år och min storasyster Noelle har Downs syndrom. Min syster är annorlunda. Och hon är världens bästa storasyster" på Facebook tog uppropet fart.

I år var det många som kom ihåg att välja ett omaka par strumpor på morgonen och under dagen fylldes sociala medier med bilder på färglada och mixade sockor. Av 17 barn på avdelningen Katthult var det många som visste vilken dag det var.

– Det var föräldrarna som tog initiativet i år, vi hade inte hunnit prata om det innan, berättar Linn Edenborg som själv valde en kattstrumpa och en hundstrumpa dagen till ära.

– Jag tror att fler hade kommit hit i dag med olika strumpor om det inte var på en måndag. I morgon lär det vara många barn som kommer med omaka strumpor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om