Studentfirandet i Nyköping en förebild

På fredag är det äntligen dags för Nyköpings studenter att springa ut. De senaste årens firande har varit så lugna och bra ordnade att andra kommuner sneglat mot Nyköping för att ta efter. "Det är tecken på att vi gjort något bra, det är klart att det känns bra", säger områdespolis Frida Thörn.

Studentkortegen i Nyköping förra året, 2018.

Studentkortegen i Nyköping förra året, 2018.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2019-06-13 10:28

2011 fick polisen i Nyköping nog. Då var det så oerhört stökigt kring studenten att beslutet togs att något måste göras. Ett samarbete inleddes och idag, åtta år senare är succén ett faktum. Polisen, räddningstjänsten, skolornas rektorer, Nyköpings ungdomsstödjare och gymnasiekåren jobbar tillsammans för att göra studentdagen och hela veckan fram till utspringet till en ordnad glädjefest. Firandet har under åren varit så pass bra att andra kommuner velat följa i samma spår.

– Karlstad kommun hörde av sig och vi har haft ett utbyte. De har anammat vårt koncept, berättar kommunpolis Mattias Hedström.

Nyköping har även varit en förebild för Katrineholm, Eskilstuna och Strängnäs som alla plockat bitar och anpassat lokalt.

Att samarbetet i Nyköping fungerar så bra bekräftas av alla inblandade. Alma Zetterstrand är ordförande för Gymnasiekåren som arrangerar studentveckan och är den som haft kontakt med områdespoliserna Elin Nilsson och Frida Thörn.

– Polisen är positiv till studenten, vi har haft kontakt veckovis och vi kan ringa dem om det är någonting. Elin (Nilsson) är glad och positiv och vi litar på henne. Det är jätteskönt, säger Alma.

Hon menar att deras nära arbete med polisen smittar av sig på alla studenter i stan.

– Nyköping är inte jättestort, vi känner de flesta i skolorna. Vi i Gymnasiekåren har fått mycket respekt för polisen och när vi lägger ut på sociala medier om alkoholen så lyssnar studenterna på oss, säger Alma.

Anna Bohman är tillförordnad gruppchef för områdespolisen och hon lovordar också samarbetet.

– Vi har en bra relation med studenterna och vi tycker det är jätteroligt med hela studenten. Vi upplever att berusningsnivån varit låg de senaste åren, vi är jättenöjda, säger hon.

Robert Nilsson som är säkerhetssamordnare på Räddningstjänsten delar bilden.

– Det är väldigt välordnat och strukturerat vilket skapar bra förutsättningar för att det ska bli en positiv och minnesvärd kväll, säger han.

Varför tror du att det blivit så bra?

– Kanske har det skapats någon specifik kultur just för Nyköping. När man har en viss ambition, att vi gör det här för att det ska bli bra och så blir det bra, då ger känslan av att lyckas mycket energi, säger Robert Nilsson.

Klockan tre drar studentkortegen genom centrala Nyköping och polisen är peppade.

– Vi ser framemot dagen. Ha roligt, ta hand om din kompis, lämna ingen ensam och tänk på säkerheten, säger Anna Bohman.

Polisens uppmaning

Dricker man alkohol där man inte får dricka eller inte har åldern inne så kommer polisen hälla ut alkoholen.

Ha roligt, ta hand om din kompis, lämna ingen ensam och tänk på säkerheten.

Om du hänger dryck runt halsen på studenten, häng alkoholfritt så det får hänga kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om