– Det är nästan alla kärnkraftsländer, i alla fall de största. Så vi är kända inom vårt lilla område i världen, säger Mikael Karlsson, marknadschef för bränsle- och materialteknik på Studsvik.
SCIP (uttalas skipp), eller Studsvik Cladding Integrity Project, startade 2004 och är inne på sin tredje fas. Projektet som stöds av OECD går ut på att studera vilka kritiska fel som kan uppstå i ett kärnkraftverk och hur man går till väga vid en olycka för att minimera skadorna.
– Nu tittar vi på vad som kan hända med bränsle om det blir en olycka. Exempelvis, om man tar en bil och kör in i en bergvägg, vad ska man göra för att undvika allvarliga skador, förklarar Mikael Karlsson.
I tredje fasen ligger fokus på olyckor som har med kylningen att göra.
– En stor kylledning går rakt av, det är worst case. Vad händer då? Man förlorar kylningen i reaktorn och då överhettas bränslet och det är det inte gjort för. Då tittar man på vilka skador som uppstår och om man kan kyla härden med så kallade duschsystem som finns installerade i alla reaktorer.
Under besöket presenteras resultaten från det senaste halvårets tester och man kommer börja diskutera hur projektet ska fortskrida. Medverkar gör representanter från kärnkraftsindustrin, myndigheter, tillverkare och forskningsinstitut från bland andra Frankrike och Japan.
Merparten av experimenten har utförts i liten skala på Studsviks anläggning utanför Nyköping. En viss del har även skett i Norge, Japan och Schweiz.