I januari 2021 presenterade Studsvik nyheten att man tecknat ett två-årigt avtal värt 100 miljoner kronor med Tvel. Exakt vad Studsvik gör för sin ryska kund har bolaget inte velat avslöja. Men sannolikt skickar Tvel kärnbränsle eller bestrålat material från reaktorer till Nyköpings anläggning för provtagning och analys.
Joakim Lundström, affärsområdeschef för bränsle och materialteknik, beskrev avtalet med Tvel som betydelsefullt för Studsvik.
– Det stärker vår position i Ryssland, som är viktigt inom kärnteknik, sa han till tidningen.
Redan innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har det stormat kring Tvel, både i Sverige och i andra länder. Bolaget är ett dotterbolag till Rosatom, som ägs av den ryska staten och som ansvarar för landets atomenergiprogram. Och ledamöterna i bolagets styrelse utses av Rysslands president Putin.
På senare år har det blivit tydligt att den ryska energijätten har som mål att kraftigt öka sin export av kärnteknik. Utvecklingen har gjort att EU har varnat för att Rosatoms ambitioner kan leda till ett allt för stort beroende av rysk energi.
Trots varningarna har statliga Vattenfall köpt kärnbränsle från Tvel till sina reaktorer i Ringhals – åtminstone till för några dagar sedan. När Ryssland inledde invasionen av Ukraina meddelade Vattenfall på sin hemsida: "Inga leveranser från Ryssland till Vattenfalls kärnkraftverk kommer att ske tills vidare".
Studsvik tycks däremot inte ha några planer på att avbryta samarbetet med Tvel. Tidningen har bett om en intervju med någon i ledningen för att ställa frågor om hur bolaget ser på avtalet med det ryska kärnteknikbolaget.
Det blir ingen intervju. I stället svarar bolagets kommunikationschef Eva-Lena Lindgren via mejl:
– I nuläget är det för tidigt att uttala sig om hur de pågående händelserna i Ukraina eventuellt påverkar våra pågående affärsrelationer med Tvel. Vi följer utvecklingen kontinuerligt och har i dagsläget ingen ytterligare information att delge, skriver hon.
När tidningen i ett svarsmejl frågar om Studsvik ser något etiskt dilemma i att ha affärer med Tvel med tanke på utvecklingen i Ukraina, kommer ytterligare ett skriftligt svar:
– Som vi svarade i första vändan, så utvärderar vi löpande situationen och utifrån detta så drar vi våra slutsatser, blir svaret.