– Tvålfabriken har en speciell plats i många Nyköpingsbors hjärta. Även i vårt. Det känns viktigt att bevara byggnadernas tidstypiska detaljer, säger Jonas Svanberg, vd för Sunlight hotell och fastighetsbolaget Sunlight AB.
Han står framför tvålfabrikens gamla lagerlokaler. Bakom honom ståtar Sunlight hotell, inrymt i själva fabriksbyggnaden – där tvål och tvättmedel producerades fram till 1992. Även om hotellbyggnaden ger ett modernt och ljust intryck finns spåren av det historiska arvet kvar, framför allt i form av den klassiska Sunlight-skylten.
Den omvandling som fabriksbyggnaden genomgick efter det att de sista arbetarna hade stämplat ut, pågår sedan en tid tillbaka även på det övriga området. Gråa lagerbyggnader – som befinner sig i olika stadier av förfall – förvandlas till moderna och ljusa kontor, som får en unik prägel tack vare sin industrihistoria.
Gymnasieskolan LBS har flyttat in i en av de byggnader som precis har återuppstått i en ny skepnad. Den tidigare lagerlokalen har rustats upp till en modern skolbyggnad, där arkitekten har kostat på sig att släppa de raka linjerna. Flera av innerväggarna är svagt vågiga och har utformats så att besökaren får en känsla av att befinna sig på en gågata i stället för i ett kontor.
– Vi sa bara wow när vi såg hur det blev. De passar väldigt bra till vår kreativa profil. Vi måste ha Nyköpings bästa och mest spännande skollokaler och det ska bli roligt att se elevernas reaktioner när de börjar terminen på tisdag, säger Therese Sjöberg, rektor på LBS.
Besökaren möts av de industrihistoriska detaljerna redan vid entrén. Framför de moderna glasdörrarna hänger de gigantiska skjutdörrar som tidigare användes vid lastning och lossning. Väl inne i byggnaden syns ett transportband i taket. En gång i tiden förband det fabriken med lagerlokalen.
Även de vackert välvda träbalkarna – som bär upp byggnaden – har bevarats.
– Vi vill ha det på det här sättet. Men vi är också tvingade att renovera med varsamma händer. Byggnaderna anses ha ett stort kulturhistoriskt värde och det innebär att vissa krav ställs på oss, berättar Jonas Svanberg.
Bara för några veckor sedan revs ett gigantiskt plåttak på området. Taket band ihop flera av lagerlokalerna till en och samma huskropp. Efter rivningen består området av flera huskroppar med öppna ytor emellan. I en av huskropparna finns LBS. De övriga renoveras och snart flyttar nya hyresgäster in.
Tanken är att skapa en kvarterskänsla på området, berättar Jonas Svanberg.
– Runt om i Sverige finns exempel på hur gamla fabriksområden har omvandlats till vackra, spännande och levande stadsdelar som är uppbyggda av olika kvarter. Det är dit vi också vill nå.
Visionen att förvandla Sunlight-området till en levande stadsdel har levt med Jonas Svanberg och hans kollegor i flera år. Redan i dag har man kommit en bra bit på vägen. Sedan 2015 har till exempel antalet hyresgäster på området ökat från fyra stycken till dagens 26-27.
Utvecklingen med fler företag på området fortsätter. Men för att skapa en stadsdel behövs mer än så, anser Jonas Svanberg.
– Sedan länge har vi planer på att bygga bostäder här på området. Snart kommer arbetet med att ta fram en ny detaljplan som förhoppningsvis medger bostadsbebyggelse att gå in i ett mer intensivt skede.