Restaurangen på Sörmlands museum bär sig inte ekonomiskt. Tidigare har försökt gjorts att få en extern entreprenör att ta över driften, men det har misslyckats – framför allt på grund av den höga hyran för lokalen.
I stället beslutade Region Sörmland, som driver verksamheten, att föra över restaurangen till regionens måltidsservice. Det är samma organisation som lagar maten på Nyköpings lasarett.
Tanken med den nya organisationen är att driften ska bli billigare, och restaurangens underskott minska.
Jimmy Frischenfeldt Bååth är chef för måltidsservice, och tycker att det är bra att restaurangen nu ligger i hans organisation.
– Det tror jag är klokt, för vi kan ju mat och service, säger han.
Han hoppas och tror också att organisationsförändringen ska ge ekonomiska vinster. Ett mål är att minska kostnaderna med ungefär tio procent.
Men besparingarna ska inte ske genom ett försämrat utbud.
– Det är samma restaurang som tidigare egentligen, när det gäller utbud och så, säger Jimmy Frischenfeldt Bååth.
Att det skulle serveras samma mat på museet som på sjukhuset är alltså inte aktuellt, enligt honom.
– Den här oron om att vi skulle slås samman med sjukhuset, den är helt obefogad. Det är samma gäng som driver restaurangen, och vi lagar maten på plats, säger Jimmy Frischenfeldt Bååth.
Den mest påtagliga förändringen hittills är att öppettiderna ändrats. Nu har restaurangen öppet även på måndagar, trots att själva museet då är stängt, men stänger något tidigare på eftermiddagar.
Enligt Jimmy Frischenfeldt Bååth har det funnits en missuppfattning om att restaurangen skulle stänga, vilket lett till en dipp i antalet besökare.
Ingrid Boman är en av dem som jobbar i restaurangen.
– Det var många som trodde att vi skulle stänga, och stamkunder som frågade om det, säger hon.
De ekonomiska vinsterna kommer sig framför allt av att man har sett över scheman. Om det skulle uppstå behov av vikarier finns möjligheten att personal som redan jobbar i måltidsservice hoppar in och jobbar på museets restaurang, enligt Jimmy Frischenfeldt Bååth.
Men för att restaurangen ska gå bra krävs kunder. Måndagsöppet kan bidra till att fler hittar dit.
– Sedan hoppas vi att museet är med och drar lite grann med spännande utställningar, säger Jimmy Frischenfeldt Bååth.