Svamphus har gjort barn sjuka

Dom boende på Ekeby gård lider av mögel och fuktproblem. Ett barn har även hamnat i respirator på grund av andningsproblem. Hyresvärden Gustaf Colliander, Nyköpingsvägen Fastighet AB, menar att föräldrar har det tyngsta ansvaret för sina barn.

NYKÖPING2016-05-19 22:22

Det är svårt att förstå att husen och flyglarna som ser ut som en Sörmlandsidyll utåt, innehåller mögel och fukt som gjort människor sjuka, enligt boende.

Familjen som SN träffar vill vara anonym. De bor med sina sex barn i ett vackert gammalt trähus. Men skenet bedrar. Dålig lukt, fukt, kondens och mögel har tillhört vardagen. De fyra yngsta barnen (0-4 år) har fått så pass allvarliga problem med andningsvägarna att de ibland tvingas inhalera för att kunna andas bättre.

– När barnen är på dagis hostar dom aldrig. De allvarliga andningsproblemen innebär ständiga läkarbesök och kontroller.

Vi träffas i familjens kök där mamman berättar hur de upptäckte mögel i samband med fönsterrenovering 2014. Efteråt fick flera familjemedlemmar klåda, hosta och andningsproblem. 

– Privatvärden har skyldighet att åtgärda och underhålla huset. Är det vad som skett när man enbart målat över möglet? undrar mamman.

Kommunen har snabbehandlat ärendet med villan där familjen bor. Skälet är att bristerna är så pass omfattande och allvarliga att de måste åtgärdas omgående annars utgår böter. Både miljöenheten, hyresgästföreningen och läkare är involverade i ärendet.

– Det är hyresvärdens ansvar att bostaden är i ett bra skick där människors hälsa inte utsetts för fara. Miljöbalken är tydlig på den punkten, konstaterar Angelica Thunberg miljöenhet Nyköpings kommun som inspekterat familjens hus.

När SN besöker Ekeby så står familjens tvättmaskin och torktumlare utanför huset. Med tanke på elledningar, regn och fukt så inser man snabbt faran. Hyresgästföreningens Andreas Berglund:

– Normalt brukar man kunna kräva en hyresreduktion efteråt när man inte kan använda det som ingår i hyran. Privatvärden har skyldighet att åtgärda och underhålla huset.

Hyresvärden Gustaf Colliander har ingen förståelse för klagomålen utan menar att bolaget har tagit sitt ansvar i ärendet.

– Jag och Thomas Grönroos tog över husen förra året från en pensionär i Stockholm, som kanske inte hunnit med allt underhåll. Därför har vi snabbt målat husen utvändigt och bland annat fixat balkong på stora huset. Vårt mål när vi köpte de eftersatta husen var att vi skulle underhålla dem och även förbättra administrationen av bolaget, säger Gustaf Colliander.

När det gäller tvättmaskinerna som står under bar himmel, när våtutrymme saneras, så kan hyresvärden inte säga om det är farligt att tvätta.

– Det kan jag inte svara på. Jag är inte sakkunnig men tror inte det finns någon skada för maskinerna.

Om det är farligt för människor är oklart. Han hänvisar vidare frågan till delägaren Grönroos. På frågan om han själv skulle kunna bo i huset med sina barn så svarar han:

– Jag bor i ett liknande hus.

Med mögel och fukt?

– Nej det har jag åtgärdat.

Han medger att han äger sitt hus och inte är beroende av en hyresvärd, men menar att hyresgästerna även har ett ansvar att hålla rent och inte ha för många saker.

– Föräldrar har även det yttersta ansvaret för sina barn.

Varför har en andrahands hyresgäst som klagat över ventileringsproblem plötsligt sagts upp i veckan? Hon har bott i lägenheten i ett år.

– Det är ett exempel på förbättring. Vi vill ha boende med förstahandskontrakt i husen.

Enligt läkaren Håkan Löfstedt som miljöenheten rådfrågat så är spädbarn den största riskgruppen när det gäller fukt och mögelexponering. Han menar att familjen ej bör bo kvar under sanering eftersom sporer finns överallt. Värden har dock ingen ersättningsbostad att erbjuda och hemförsäkringen täcker ej eventuella utlägg eftersom det är oklart när möglet uppstod.

– En vattenläcka hade varit tydligare, konstaterar mamman i familjen som nu letar frenetiskt vidare efter en stor bostad att köpa eller hyra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om