– Det är så klart väldigt bekymmersamt att man har farhågor, för det finns ingen grund för dem.
Det säger Björn Persson, chef för division kirurgi, där kvinnoklinikerna ingår, om den stora oro som finns bland läkare och annan personal på kvinnokliniken i Nyköping med anledning av förslaget om att skapa en länsgemensam klinik.
Som tidningen har berättat, befarar bland andra Läkarföreningen att skapandet av en gemensam kvinnoklinik i Sörmland skulle leda till personalflykt, fördyringar och i förlängningen kanske rentav en nedläggning av förlossningen i Nyköping.
Men enligt Björn Persson skulle en sådan organisation snarare stärka ställningen för förlossningsavdelningen på Nyköpings lasarett. Med en gemensam organisation och en gemensam chef blir det lättare att fördela patienter mellan Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Nyköpings lasarett, enligt Björn Persson. Och förlossningen i Nyköping behöver patienter.
– Nu när vi har färre gravida i regionen är det viktigt att se till att vi har tillräckligt med patientunderlag i Nyköping, säger Björn Persson.
Redan i dag har kvinnoklinikerna i Nyköping och Eskilstuna/Katrineholm en gemensam, tillförordnad chef. Om förslaget att skapa en länsgemensam klinik blir verklighet, innebär det alltså att en redan befintlig organisation permanentas, enligt Björn Persson,
– Förändringen är egentligen inte större än så, säger han.
Omfördelningen av patienter till Nyköping sker också redan i dag. Bland annat har fler planerade kejsarsnitt gjorts i Nyköping. Att det finns tillräckligt många patienter är viktigt, enligt Björn Persson.
– Det handlar om att upprätthålla kompetensen, har man för få patienter riskerar man att på sikt tappa kompetens.
En risk som Läkarföreningen ser med en gemensam klinik är att personal då skulle tvingas att resa mer mellan sjukhusen, vilket skulle kunna leda till personalflykt. Men Björn Persson ser inga skäl för denna oro.
– Det finns inga planer på att vi ska omfördela personal i och med den här förändringen, säger han.
Någon stor ekonomisk vinst ser Björn Persson visserligen inte med sammanslagningen, i alla fall inte på kort sikt.
– Men de andra effekterna är positiva, så jag tror att man sparar pengar på dem över tid. Men de är i dagsläget svåra att sätta någon klar siffra på.