Niclas Nordlie, ägare av Marinbutiken, har fått in flera av de båtar som i förra veckan blev utsatta för motorstölder.
– Tjuvarna bogserar båten till en plats där de kan jobba i lugn och ro. De har klippt av alla kablar till motorn, och de kapar bultarna, säger han.
Det kan tänkas att det blir svårt att montera den stulna motorn på en ny båt när kablar och bultar är kapade, men så är det inte.
– Nej, men det är lite skumt att de har lämnat allting i båtarna den här gången. De brukar plocka med sig reglage och instrument. Båten brukar vara rensad, säger Niclas Nordlie.
Att få med sig en motor på över 150 kilo har tjuvarna lärt sig.
– De backar upp rumpan på land så de har fast mark under fötterna. Sedan tippar de ner motorn på backen och har någonting att dra den på. Jag vet inte vad de använder för att dra den, det kan vara handkraft eller en fyrhjuling, säger Niclas Nordlie.
Att skydda sig mot båtmotorstölder är svårt.
– Det spelar ingen roll vad man har för lås, de här är proffs. I dag finns det batteridrivna vinkelslipar. Det finns inte ett lås som står emot en kapskiva på en vinkelslip, säger Niclas Nordlie.
Lina Nilsson på stöldskyddsföreningen är av samma uppfattning.
– Det är inte enkelt, tjuvarna är duktiga. Båtmotorlås är att rekommendera, men riktigt duktiga och hängiva tjuvar kommer ändå att kunna forcera det under tid, säger Lina Nilsson som rekommenderar båtsamverkan på samma vis som grannsamverkan för fastigheter.
– Det sista tjuven vill är att synas.
I region Öst som, innefattar Jönköpings, Södermanlands och Östergötlands län, har det från januari till september i år hittills stulits 126 stycken båtmotorer.
– Tittar jag på septembersiffrorna i hela landet så är vi inte uppe i de siffror som var innan coronan, men det börjar hämta upp sig. Det börjar bli mer och mer, säger Lina Nilsson.
Anders Wassén, vars båtmotor blev stulen förra veckan, har fått brev från polisen.
– Jag har fått tre fysiska brev. Brev nummer ett är polisanmälan som jag gjorde på nätet. Det andra brevet är en kopia, där poliserna har lagt till information. Och det tredje är att utredningen är nerlagd, säger han.
Urban Schill, förundersökningsledare hos Nyköpingpolisen:
– I många fall väljer en jourhavande förundersökningsledare att skriva av det direkt eftersom det saknas spaningsuppslag, säger han.