– Det var som en trollskog längs med bäcken, säger Anna Lind.
Nu står hon tillsammans med Åke Tallstig och stirrar ut över ett kalhygge. Alla träd längs med bäcken har jämnats med marken. De bor precis intill och hör skogsmaskinerna dag ut och dag in, året runt.
– De har också tagit träd som stod på berget. Och det får man inte heller göra. För där växer träden så pass sakta, säger Åke Tallstig.
På marken syns stora hjulspår efter maskinerna som plöjt igenom. När man kör upp marken luckras det dessutom upp farliga tungmetaller som kvicksilver.
– Risken är att det rinner ner i vattnet och skadar fisk och vattenliv, säger Robert Svensson från föreningen Skydda skogen.
Sveaskog äger marken och hade lagt ut jobbet på entreprenörer. Naturvårdschef Stefan Bleckert kom i efterhand ner för att inspektera skadorna.
– Det såg inte speciellt bra ut. Vi hade gett instruktion om att det skulle lämnas vid bäcken. Det var körskador också. Vi vill inte ha en enda sådan körskada i huvudtaget.
I början på året höll Sveaskog utbildningar där de informerade om den nya instruktionen om att lämna en kantzon på tio meter längs med bäcken, om det är en äldre blandskog.
– Några tusen personer ska utbildas varje gång man ändrar någonting. Sen ska det översättas till polska och engelska. Enligt vår erfarenhet tar det två till tre år innan det sätter sig.
På Sveaskog har man en planerare som ser över och bedömer vad som ska avverkas och hur avverkningen ska gå till.
– Men nu var det en krock med nya instruktioner och entreprenören som hade ett större ansvar att tolka instruktionen. Vi har diskuterat med alla chefer på alla nivåer och klargjort vad som gäller vid vattendrag.
I vanliga fall återplanterar man skog med gran och tall, men det kommer man inte att göra nu.
– Det kommer ske en naturlig föryngring och det kommer komma upp blandskog istället för bara gran, säger Stefan Bleckert.
Men vid Nävsjön är de boende fortfarande upprörda över hur skogsbolagen avverkar skogen omkring dem.
– Sveaskog ska förvalta våra skogar. Men det är avkastningskraven som kommer först. Det här händer på många ställen men folk vet ju inte vad som gäller, säger Anna Lind.
Hon hoppas att fler börjar rapportera om de ser något som verkar fel. Vet man vart havsörnarna häckar eller sällsynta växter är kan man rapportera in till Skogsstyrelsen.
– Man kan hålla ögonen öppna. Det går att påverka.