Svensk Handel vill att alla snatterier anmäls – i Nyköping känner få till satsningen

Alla snattare ska polisanmälas i veckan. Svensk Handel vill synliggöra stölderna som kostar både affärer och kunder miljarder. Men i affärerna i Nyköping var det få som visste om kampanjen när SN frågade.

NYKÖPING2016-04-26 06:45

Svensk Handel uppmanar nu alla näringsidkare i landet att anmäla alla snatterier eftersom brotten kostar cirka 4,6 miljarder kronor varje år. Harriet Nilsson, koordinator Nysam, menar att kampanjveckan görs för att synliggöra problemen med 2 miljoner stölder där bara 2 procent av dem anmäls.

– Ansvaret börjar hos handlarna. Det gäller att anmäla snatteri för annars syns ju inte brotten. Så i stället för att rycka på axlarna, skylla på tidsbrist eller vad det nu kan vara för skäl till att inte alla anmäler, så uppmanas vi alla butiker att anmäla för att undvika ett Moment 22.

Men när SN gick ut i affärerna så kände butikschefen på HM inte ens till kampanjen utan hänvisade till huvudkontoret. Även anställda på bland annat Glitter och Gina Tricot saknade kännedom om veckan.

Varför har inte era medlemmar kunskap om anmälningsveckan?

– Det vet jag faktiskt inte. Vi mejlade ut information för ett par veckor sedan men i morse gick även en påminnelse ut för att uppmaningen inte skulle drunkna i flödet, säger Harriet Nilsson.

Carina Löf Andersson, butikschef på Åhlens, saknar kännedom om kampanjen men hävdar att det inte gör någon skillnad för deras del:

– Vi har som policy att alltid anmäla snattare. Det ska vara känt i avskräckande syfte att vi alltid polisanmäler. Även om det är småtjejer som stjäl en flaska nagellack så ska de vara medvetna om att både föräldrar och polis kontaktas.

Enligt Håkan S Lundberg, företagare och kontaktperson för Svenska Handel Nyköping, så gäller det att arbeta förebyggande i god tid. Han anser att det bästa vore om kommunen tog efter Eskilstunas sjundeklassprojekt.

– Ett verkligt lyckat exempel där sjundeklassare deltar i frukostmöten med polis och handlare. Ungdomarna har fått större kunskap om konsekvenserna, både för egen del men även hur det drabbar affärsägare, vilket inneburit att snatterierna faktiskt minskat, säger Håkan S Lundberg.

Kristijan Vidov, anställd på Claes Ohlson, har efter nästan 11 år i branschen fått perspektiv. De anställda kan inte beordras att ingripa vid brott utan bör kalla på vakt eller polis. Kollegor kan dock hjälpas åt för att avgöra om det är en hotfull situation eller ej, menar Kristijan Vidov.

– Det är klart att man ska ha sunt förnuft när man agerar. Två tioåringar skiter ju nästan på sig om de blir upptäckta, så ibland kan ett samtal räcka för att de aldrig ska göra om det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om