Svenska kulturpärlor överväger att sälja Pelles lusthus

Marken runt Pelles lusthus är kraftigt förorenad och en sanering av området kan kosta närmare 100 miljoner kronor.Nu överväger ägaren Svenska kulturpärlor att skippa hotellplanerna och sälja lusthuset.

Pelles lusthus ligger idylliskt vid Nyköpingsån, men området är ett av Nyköpings mest förorenade. Dessutom har lusthuset drabbats av sättningar. Ägaren, Svenska kulturpärlor, överväger nu att sälja byggnaden.

Pelles lusthus ligger idylliskt vid Nyköpingsån, men området är ett av Nyköpings mest förorenade. Dessutom har lusthuset drabbats av sättningar. Ägaren, Svenska kulturpärlor, överväger nu att sälja byggnaden.

Foto:

Nyköping2019-01-18 06:45

– Det känns orimligt att en privat näringsidkare ska bekosta saneringen själv, säger Fredrik Åström, vd för det familjeägda företaget Svenska kulturpärlor som haft Pelles lusthus i sin ägo de senaste tio åren.

I juli 2017 tvingades Pelles lusthus att stänga ner verksamheten efter att glashusdelen drabbats av sättningar. Misstankar fanns om att skadorna kunde bero på den skadade strandskoningen nere vid ån. Något som ska lagas av kommunen.

Samtidigt fanns långt gångna planer på att bygga ett modernt boutique hotell med en tillhörande större uteservering vid ån.

Svenska kulturpärlor har tecknat avtal med kommunen och fått förtursrätt att köpa marken runt lusthuset, men då höga halter av bly, koppar och arsenik har uppmätts i marken, krävs omfattande miljösanering av området.

– Länsstyrelsen är positiv och ser det som fullt möjligt att marken bebyggs. Men de kräver att det görs en fullständig arkeologisk undersökning av marken och att området miljösaneras innan byggstart.

Fredrik Åström har haft en nära dialog med kommunens näringslivschef, Maria Karlsson, som ställer sig positiv till planerna. Frågan är dock vem som ska bekosta saneringen.

– Vi pratar om ett område som är tre gånger så stort som Åkroken och i runda slängar kan det kosta mellan 100- och 120 miljoner att sanera och iordningställa området, innan det ens går att genomföra projektet. För det första kommer det ta tid och sen tillkommer kostnaderna för själva hotellbygget, säger Fredrik Åström.

Att området är förorenat har varit känt länge och Fredrik Åström har hela tiden varit medveten om att idén kan bli komplicerad att genomföra.

– Både jag och kommunen tror fortfarande på idén. Det finns inget boutique hotell i trakten och området runt Pelles lusthus är en skamfläck och ser bedagat ut. Samtidigt är läget fantastiskt. Projektet skulle knyta ihop hamnen och Östers centrum på ett väldigt fint sätt. Samtidigt är ekonomin dålig i Nyköpings kommun och enligt börssidan ser det inte lysande ut framöver med dip i konjunkturen och i byggbranschen. Vid nästa styrelsemöte kommer vi därför fatta beslut om vi ska pröva Pelles lusthus på marknaden, säger han.

Nyköpings kommun har sedan tidigare beslutat att all förorenad mark i Nyköping ska vara sanerad till 2050. Fredrik Åström menar att Nyköping har mycket större möjlighet att söka statliga medel eller EU-pengar för att sanera området.

– Vi har en dialog kring detta, men än så länge är det kommunen som är markägare.

Pelles lusthus

Pelles lusthus är ursprungligen ett handelsbodsmuseum och uppfördes av Nyköpingsbon Pelle Nilsson.

Numera ägs Pelles lusthus av Svenska kulturpärlor som även driver hotell- och konferensanläggningen Duveholms herrgård, samt Södertuna slott i Gnesta, och Gripsholms värdshus i Mariefred.

I lusthuset finns även Sveriges största samling av emaljskyltar från början av 1900-talet.

Samtliga inventarier tillhör Svenska kulturpärlor, och vid en eventuell försäljning försvinner även arvet efter Pelle Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!