Sveriges immunförsvar i dåligt skick

Fjärilar, skalbaggar och havslevande arter har det tufft, slår Naturvårdsverket fast. Nyköping är inget undantag men insatser görs.

Den här lilla flugan skulle ha svårt att överleva om det inte var för den vackra smörbollen.

– En riktig raritiet här, säger Bjarne Tutturen.

Den här lilla flugan skulle ha svårt att överleva om det inte var för den vackra smörbollen. – En riktig raritiet här, säger Bjarne Tutturen.

Foto: Fredrik Ericsson

Nyköping2019-05-21 05:30

Förlusten av biologisk mångfald och klimatförändringen utgör tillsammans två stora hot mot mänskligheten, enligt Naturvårdsverket.

I den art- och naturbarometer som myndigheten nyligen tagit fram är fjäll, berg och sjöar de naturtyper som mår bäst. Sämst mår gräsmarker, hav och dyner.

En gräsmark som mår bra ligger nära Linuddens naturreservat vid Arnö i Nyköping. Där har kommunen jobbat aktivt för att behålla och förbättra den biologiska mångfalden. Kommunekolog Bjarne Tutturen pekar dessutom mot ett skogsparti som tidigare mest bestod av gran. Sedan går han in i ett skogsparti precis bredvid där lövträden regerar.

– Här ser det ut som en djungel och om 15 år kommer det göra det vid kalhygget också, säger han.

Nedsågning av gran är det som krävs, sedan kommer asp, lönn och hassel sakta men säkert etablera sig utan mänsklig påverkan.

– Vi människor är nog lite för egoistiska, säger han.

Han syftar på alla granskogar som människor planterat för pengar och virket skull.

På ängsmarken strax intill är det gott om unika växter, eftersom ängarna slås och kor sedan betar i hagarna.

Ett gult lysande exempel är smörbollarna som stjäl uppmärksamhet. Bjarne Tutturen lyfter undan blombladen och pekar på en svart prick mitt i blomman. Det visar sig vara en insekt.

– Den här flugan skulle inte finnas här om det inte vore för smörbollarna, säger han.

Smörbollarna är i sin tur beroende av att ängen inte växer igen.

Att marken är artrik blir tydligt när kommunekologen relativt snabbt hittar ytterligare en ovanlig art.

– Det här är en orkidé. Jag tror att det är Jungfru Marie nycklar, säger han och förklarar att blomman kommer slå ut senare i sommar.

Bara 20 procent av naturtyperna och 40 procent av de rapporterade växt- och djurarterna mår bra i Sverige, enligt Naturvårdsverkets rapport.

Rapporteringen görs vart sjätte år och har som syfte att studera den biologisk mångfalden i landet.

– Däggdjur, trollsländor och många kärlväxter klarar sig förhållandevis bra, medan många fjärilsarter och skalbaggar får det svårare att överleva på sikt, säger Mark Marissink, biträdande chef på Naturvårdsverkets miljöanalysavdelning.

Utsatta är även de växter och djur som lever i havet. Naturvårdsverket kan se vissa lokala förbättringar men i stort sett är situationen oförändrad sedan förra rapporten.

fredrik.ericsson@sn.se

Biologiska mångfaldens dag 22 maj

Dagen är till för att uppmärksamma och öka medvetenheten om artrikedomens betydelse. 2002 utsåg FN den 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald.

Kommunekolog Bjarne Tutturen kommer att prata om biologisk mångfald på Studiefrämjandet i Nyköping klockan 18:30. Några av de frågor som kommer avhandlas är:

Hur hänger biologisk mångfald ihop med klimatfrågan?

Hur arbetar Nyköpings kommun med biologisk mångfald?

Vad kan vi göra själv för att bidra till biologisk mångfald?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!