Falafel, linser och marinerade sojabönor. Nadine och Robyn Nordlund har inga problem att fylla lunchlådan med färdigsallad i en av Nyköpings matbutiker.
– Det har hänt mycket med utbudet i affärerna bara det senaste året. Jag tror att det beror på att det blivit fler flexitarianer som kompletterar köttätandet med mer vegetariskt, säger 22-åriga Nadine.
Själv blev hon vegetarian för tio år sedan och fick då en hel del negativa kommentarer.
– Jag fick höra att jag inte skulle få i mig tillräckligt med protein och att min hjärna skulle stanna i växten. Det var många äldre män som hade åsikter på släktens julmiddagar, berättar Nadine och skrattar.
24-åriga Robyn Nordlund gick i lillasysters fotspår först för fyra år sedan, men valde då att gå ett steg längre och bli vegan. Det innebär att hon inte heller äter mjölk eller ägg.
– Men om jag blir bortbjuden och någon stekt maten i smör brukar jag äta ändå. Jag kallar mig "hemmavegan", förklarar Robyn som tyckt att hela hennes kropp mått bättre av den nya kosten och att hon blivit mycket piggare.
Både Nadine och Robyn gillar att laga mat från grunden och väljer oftast bort de köttfria varianter av korvar, hamburgare och bacon som blivit allt vanligare i butikerna.
– Köttsubstituten lockar inte mig, konstaterar Robyn.
Däremot är hon en flitig vegansk bagare som vet att blötlagda chiafrön fungerar bra som ersättning för ägg i kakan. Bilder från köksexperimenten lägger hon ut på instagramsidan @sispiration för att inspirera andra som vill testa att äta veganskt.
Systrarna har bra koll på vad de ska äta för att kroppen ska få i sig allt den behöver, men konstaterar att det tar sin tid att blötlägga baljväxter och laga linspastej från grunden. Det är också en av orsakerna till att Nadine valt att inte äta helt vegansk kost.
– Ska man vara vegan fullt upp måste man lägga mycket tid att planera matlagningen och alltid fixa lunchlådor. Dessutom är det ganska dyrt om man ska göra allt på rätt sätt.
Även om de flesta av kompisar fortfarande äter kött märker Robyn och Nadine att det finns ett ökat intresse för vegetarisk och vegansk mat.
– Folk har börjat få upp ögonen för att det är bra för både dem själva och miljön att äta mer grönt, och jag tror inte att det är en övergående trend, säger Robyn.
Varken Nadine eller Robyn kan tänka sig att börja äta kött eller fisk igen, och de har inga problem att hitta bra alternativ så här i grilltider.
– Jag ska lägga stora auberginer på grillen i sommar, säger Robyn med drömmande blick.
– ... och jag ska grilla marinerad tofu, inflikar Nadine. Om man först pressar ut vätskan ur tofun tar den upp ännu mer smak av marinaden. Och om man vill göra något riktigt gott kan man spara lite av den grillade tofun, marinera igen och grilla på en gång till dagen därpå. Det är underbart gott.