Det var en helgkväll nu i januari som en Nyköpingsbo släppte in en katt i sitt trapphus, då den enligt personen såg ut att frysa. Efter överläggning med en granne togs katten i all välmening in i dennes lägenhet, där den fick mat och värme.
"Valet stod mellan att ta in den och släppa ut den i 15 graders kyla ..." skrev grannen på Facebook under kvällen, i hopp om att hitta ägaren.
Inlägget hann få över 100 reaktioner, ett 30-tal delningar och massor av kommentarer, innan det togs bort. Händelsen engagerade – och väckte heta känslor. Bör, eller får, man ta in andras katter?
Den nu aktuella katten heter Trassel och hennes ägare Petter Ahrenstedt vet var han står: "Snälla ta inte vår katt!" skrev han i Facebooktråden morgonen efter "försvinnandet", när han sett debatten. Katten släpptes då ut och kunde själv gå hem.
Petter Ahrenstedt konstaterar att det är tredje gången någon plockar in Trassel – som hemmavid har kattlucka och kan komma och gå som hon vill.
– Hon har halsband och chip, så jag förstår inte varför folk envisas med att ta henne, säger han.
I inlägget vädjar han om att andra ska låta familjens katt vara i fred:
– Jag blir lite upprörd att de gör så. Det är ingen trygghet för mig heller, att man kan lita på att man kan släppa ut sin katt i lugn och ro, säger han och fortsätter:
– Det är säkert av goda avsikter, men ändå – det är dumheter, tycker jag. Man kanske ska fundera på var gränsen går, där man med fog kan tänka att den här katten verkligen inte mår bra.
Men när finns det fog? När är det rimligt att ta in främmande katter – eller inte? Vi ringde länsveterinär Christina Nyman.
Hur mycket kyla klarar en katt av?
– Jag skulle säga att det är individuellt. Det beror nog på ålder. En gammal katt klarar kylan sämre antagligen, sen beror det också på päls och hur mycket mat de får. Det är jättesvårt att säga ett gradantal, säger hon.
Har man inte kattlucka så rekommenderar Christina Nyman att man köper eller tillverkar en isolerad koja, där katten kan lägga sig under dagtid.
– Om det blir kallt och de fryser så ska de ha möjlighet att gå in någonstans där det är varmt, säger hon och fortsätter:
– Det är viktigt att alla kattägare som har utekatter tänker över så att man verkligen ser till att katten har det bra när man är på jobbet, och att den får komma in ordentligt på nätterna.
Vad säger då lagen? Det är inget brott att ta in någons katt, enligt Marcus Anefur, presstalesperson och inspektör på polisregion Öst.
– Det finns inget uppsåt i det, man har snarare ett gott uppsåt med att ta hand om katter som inte har någon bostad eller inte hittar hem.
Men man ska veta vad man gör, om man ska ta in en katt, tillägger han. Katter rör sig över ganska stora områden och de har oftast ett hem som de tillhör – och uppsöker.
– Vi brukar råda folk att låta katten vara, den hittar hem själv, säger han.
Nina Berthold, veterinär på Nyköpingsveterinärerna, håller med:
– Är det en katt som är bevisat hemlös – det vill säga inte är id-märkt, har chip eller örontatuering – och du börjar mata den, så har du tagit ett ansvar. Men har katten en ägare så ska man helst inte ta in den.
Sen är det sunt förnuft att man inte låter en katt förfrysa när det är kallt, menar Nina Berthold.
Hon betonar att det nu är lag på dels att alla katter id-märks och dels att katter som vistas utomhus är kastrerade eller på annat sätt hindras att föröka sig fritt.