Tågfrågan debatterades på ministernivå

Tågfrågan var ett slagträ under valrörelsen 2014 men fyra år senare står fortfarande frustrerade pendlare på perronger runt om i Mälardalen och undrar varför inte tåget går, säger den sörmländska riksdagsledamoten Lotta Finstorp (M). För drygt en vecka sedan krävde hon svar av infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i en interpellationsdebatt gällande det akuta tågläget i Mälardalen.

Den sörmländska riksdagspolitiken Lotta Finstorp (M) lyfte fågan om tågproblemen i Mälardalen i en debatt med ansvarig minister Tomas Eneroth (S) för en dryg vecka sen. Några konkreta svar på vad som görs här och nu fick hon dock inte.

Den sörmländska riksdagspolitiken Lotta Finstorp (M) lyfte fågan om tågproblemen i Mälardalen i en debatt med ansvarig minister Tomas Eneroth (S) för en dryg vecka sen. Några konkreta svar på vad som görs här och nu fick hon dock inte.

Foto:

Nyköping2018-03-26 17:00

‒Jag ser förtvivlade människor som köpt hus i våra län men som håller på att ge upp. Det är som kejsarens nya kläder att säga att vi investerar i järnvägen. Jag undrar vad vi kan göra här och nu för pendlarna i Mälardalen, sade Lotta Finstorp (M) i en av replikerna med Tomas Eneroth.

Staten har beslutat att investera 125 miljarder i järnvägsunderhåll på 12 år. Uppdraget som Trafikverket fått enligt ansvarig minister Tomas Eneroth, är att skapa en robust och pålitlig infrastruktur. Samtidigt medgav Tomas Eneroth att det finns skäl att förvänta sig ett bättre resultat än det som hittills uppvisats, men att man måste ha förståelse för att det tar tid att leverera.

Att tågsystemet är nedslitet skyllde han delvis på alliansregeringen som enligt Eneroth inte satsade lika mycket pengar som sittande regering nu gör. Samtidigt uppmärksammade han problem som spårspringning som enligt Trafikverket ökat 280 procent på fyra år, och som lett till onödiga förseningar i tågtrafiken.

‒Tåget ska gå och komma i tid. Det är Trafikverkets uppgift att se till. Pengarna finns, ändå kvarstår problemen, menade Pia Nilsson (S) som också närvarade vid debatten.

Lotta Finstorp delade bilden av den ökande problematiken gällande spårspringning men tryckte även på reservdelsbristen, och brist på information vid förseningar. Även prioriteringsfrågan lyftes under debatten.

‒Det är ett problem att snabbtåg får företräde och jag tycker det är fel. Det bidrar till att arbetspendlarna i regionen tar bilen i stället, för att det inte går att lita på punktligheten. Om inte pengarna kommer ut till spåret hjälper inte satsningarna, menade Lotta Finstorp.

Tomas Eneroth medgav att det är problematiskt att Sveriges tågsystem är avreglerat.

‒Stora stabila system kanske inte ska vara privata, funderade Eneroth och flaggade till sist även för att se över prioriteringsordningen i tågtrafiken som borde vara en enkel investering för att lösa vissa flaskhalsar.

Under debatten framkom även att det finns 43 000 besiktningsanmärkningar i det svenska järnvägsnätet som väntar på att åtgärdas.

‒Vad fattas, undrade Lotta Finstorp.

‒Det verkar ju inte fattas pengar så det måste vara ett strukturproblem, menade hon och tillade att hon fortfarande inte vet vad hon ska svara pendlarna i Mälardalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!