Skolmästerskapen i traktorkörning avgörs 7-8 april på Öknaskolans naturbruksgymnasium i Tystberga. Anledningen är att Ökna-eleverna gasade hem förra årets SM-titel och därför får arrangera årets mästerskap. Fjolårets holmgång avgjordes på Vretagymnasiet i Linköping, .
– För eleverna är det här stort och ganska så prestigefullt, det måste jag säga. Det är det här och plöjnings-SM som är det största på lantbrukssidan, säger Simon Melander Divén, tävlingsledare och instruktör vid Öknaskolans naturbruksgymnasium.
Åtta lag från hela landet är anmälda men ett eller ett par till kan tillkomma innan anmälningsstoppet på fredag. Tävlingen är öppen för killar som läser första året vid Naturbruksgymnasiet och för tjejer från alla årskurser. Elever från särskoleklasser kan också delta. Traktorkort är grundkrav, liksom att eleven inte medverkat tidigare i traktor-SM. Lagen består av fyra elever varav tre är ordinarie och en reserv.
Filip Eriksson går i årskurs två och var med och kammade hem SM för Öknaskolan förra året. Därmed fick man ta över vandringspriset i form av en grön leksakstraktor.
– Visst gäller det att kunna köra traktor. Men det är även väldigt viktigt att kunna behålla lugnet och inte stressa upp sig. Sedan läggs det stor vikt vid säkerheten. Att vara lantbrukare är ju ett ganska olycksdrabbat yrke så man måste veta vad man gör, säger Filip och får medhåll av Albert Axelsson och Simon Melander Divén.
Det är ingen barnlek att manövrera hem ett SM-guld i traktor. Det gäller att tända till på alla cylindrar för att klara de precisionskrävande momenten, som består av tre praktiska och ett teoretiskt test. Bland grenarna märks en lastarövning med vatten och pallar där föraren har 20 minuter på sig och där man får straffpoäng för utspilld vätska. Ett finalmoment består av ett teoriprov på sex frågor och där varje fel innebär 100 straffpoäng. Förra årets vinnarlag menar att deras starka laganda var en segerfaktor bakom ratten.
Hur mycket har eleverna tjyvtränat nu?
– Inte så mycket alls eftersom årets lag ännu inte tagits ut, säger Simon Melander Divén.