Tegnell avråder från fläktar – så agerar kommunen

Fläktar bör undvikas i gemensamma utrymmen inom äldreomsorgen, manar Folkhälsomyndigheten. I Nyköpings kommun görs en riskbedömning på varje boende.

"Vi har en hanterbar situation", bedömmer Carina Bark, tillförordnad chef för social omsorg i Nyköpings kommun.

"Vi har en hanterbar situation", bedömmer Carina Bark, tillförordnad chef för social omsorg i Nyköpings kommun.

Foto: Bilbo Göransson

Nyköping2020-06-25 21:00

Samtidigt som värmen ligger som ett lock över landet har Folkhälsomyndigheten gått ut med en rekommendation för äldreboenden.

Äldre personer med underliggande sjukdomar tillhör riskgruppen för både covid-19 och höga temperaturer. I en intervju med Dagens Nyheter förra veckan uttalade sig statsepidemiolog Anders Tegnell kring fläktar, specifikt inom äldreomsorgen.

– Fläktar kan användas till att vädra ut utrymmen, men ska man ha en stor samling personer på samma ställe ska man inte ha en fläkt riktad mot dem, sa Tegnell till DN och syftade på att smittan kan spridas den vägen. 

Carina Bark är tillförordnad chef för social omsorg i Nyköpings kommun. Här görs en riskbedömning utifrån smittläget på respektive verksamhet, berättar hon.

– Har vi ingen konstaterad smitta så tar vi inte bort fläktar, de måste kunna användas för alla hus är inte byggda med luftkonditionering. Vi har fläktar och följer de instruktioner som finns i vårdsituationer.

– I situationer nära patienter eller i omvårdnadssituationer avråds användning av fläkt och då stängs de av, säger Carina Bark.

I dagsläget är fem personer på de kommunala äldreboendena samt inom hemtjänsten coronasmittade.

– Vi har haft noll smittade några veckor på en del boenden, nu har vi fem totalt. Vi har ingen stor smittspridning men så här kommer det kanske att se ut under sommaren. För närvarande tycker jag att vi har en hanterbar situation på boenden och i hemtjänsten, säger Carina Bark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!