Tekniknördar räddar liv i pandemin

På lasarettets källarplan reparerar de trasig sjukvårdsutrustning. Det var de som i början av coronakrisen lyckades skaka liv i några gamla respiratorer när dessa behövdes som mest.

"De kan ringa om alla möjliga apparater" säger Armand. Här skurvar han på en ny flödesregulator till intensivvården.

"De kan ringa om alla möjliga apparater" säger Armand. Här skurvar han på en ny flödesregulator till intensivvården.

Foto: Bilbo Göransson

Nyköping2020-06-01 11:50

– Ofta får vi bara ner en maskin med en post-it lapp på där det står "trasig". Det är inte så hjälpsamt, men vårdpersonalen har annat att tänka på, säger Armand Moulis, medicinteknisk ingenjör på Nyköpings lasarett.

Han står på huk vid en elektrisk maskin som drar slem ur lungorna på de sövda coronapatienterna.

– Det är livsviktiga saker det här, de måste fungera. Då får man felsöka: Är det personalen som missförstått hur den ska användas, eller är det något som behöver repareras – eller är den kaputt, säger Armand Moulis.

Han kopplar in pumpen i väggen.

– Den får ingen ström, så då får man öppna upp. Troligen är det transformatorn.

Sjukhuset skulle inte klara sig utan de hundratals maskinerna som redogörs och repareras av Armand och de andra ingenjörerna.

– Ibland är det akuta reparationer, och ibland är det underhåll. Man vet aldrig vad man ska få göra. Det känns fint att få hjälpa till i sjukvården, man gör verkligen nytta, säger ingenjören Sani Anani.

Och vårdpersonalen är verkligen tacksam.

– De är lasarettets "Big Bang Theory", riktiga tekniksnillen. Och de räddar liv här nere, fast de flesta ute i samhället vet inte ens att de finns, säger undersköterskan Helena Åhlander från intensivvårdsavdelningen.

Det är kul med uppskattningen från vårdpersonalen, tycker ingenjörerna.

– Vi har märkt mycket under coronatiden att vårdpersonalen blir väldigt glada när vi hjälper dem med något de saknar. Det kan vara allt från flödesregulatorer till hjärtstartare eller respiratorer, säger Armand Moulis.

Det har varit brist på respiratorer i hela världen under coronavåren.

– Vi frågade en leverantör som köper begagnade utrustningar om de hade ventilatorer i sitt lager. De skulle få in tio stycken begagnade ventilatorer till deras fabrik i Frankrike. Då sa vi direkt att dem vill vi ha. Det var ren tur, säger verksamhetschef Lina Lindfors.

Lastbilsföretaget Scania kunde hjälpa till med att transportera utrustningen till Sörmland trots att gränserna var stängda. Ingenjörerna kunde fixa till dem och skicka dem till intensivavdelningen. Även om de har några år på nacken lyckades de ändå rädda livet på flera patienter.

– Kollegor som jobbat länge säger att, titta de där känner man ju igen, den modellen hade vi tio år sen, säger undersköterskan Helena Åhlander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!