Tennisklubbens ultimatum inför hotet: Då måste kommunen agera

Nyköpings tennisklubb lockar allt fler utövare. Ekonomin är under kontroll. Ändå finns ett stort orosmoln runt hörnet. Därför måste kommunen agera menar klubbens ordförande Conny Steisjö. "Vill man ha tennis som idrott i staden så", säger han.

Tennishallen vid Rosvalla stod klar 2014. Nyköpings kommun borgade för ett lån på 12,6 miljoner kronor. Allmänna arvsfonden bidrog med 5,8 miljoner kronor.

Tennishallen vid Rosvalla stod klar 2014. Nyköpings kommun borgade för ett lån på 12,6 miljoner kronor. Allmänna arvsfonden bidrog med 5,8 miljoner kronor.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2024-10-03 06:34

Nyheten i korthet

  • Nyköpings Tennisklubb står, trots ökande popularitet och stabil ekonomi, inför en potentiell kris kopplad till ägandet av sin tennishall.
  • Ordföranden Conny Steisjö säger att klubbens amorteringsfrihet upphör efter nyår vilket kan leda till betydande ekonomiska belastningar.
  • Diskussioner förs med Nyköpings kommun om en potentiell försäljning av hallen, men inget beslut har ännu fattats.

Fler ungdomar som börjat spela. Fler äldre som börjat med motionstennis. Nyköpings tennisklubb har bra skjuts i sin verksamhet.

– Tennis är på frammarsch, inte bara hos oss utan i hela landet, säger ordföranden Conny Steisjö.

– Vårt stora problem just nu är att vi har för få tränare, konstaterar han vidare.

Även ekonomin är under kontroll. Dock väntar tuffare tider om hörnet för klubben. Det är kopplat till hallen som klubben äger.

– Efter nyår löser vår amorteringsfrihet ut. Ur den synpunkten är läget akut. Då väntar amorteringar och ränta. Och det är ingen höjdare just nu, säger Conny Steisjö.

Klubben har länge påpekat att ett eget ägande av tennishallen inte är en bra lösning ur ett långt perspektiv. Därför har man i omgångar rätt länge fört diskussioner med kommunen om en försäljning.

– Ja, det har hållit på länge. Det har kommit olika kortsiktiga lösningar men ingen långsiktig. En långsiktig lösning är att vi inte ska behöva äga hallen, säger Conny Steisjö.

Ordföranden är rädd för att kostnadsökningarna, som kommer att drabba klubben efter nyår om inget händer, kommer att bli förödande.

– Det finns ett pris och det finns ett tak på hur mycket folk är beredda att betala för att få spela tennis, säger han.

Han skickar en passning till politikerna i Nyköpings kommun att något behöver hända:

– Vill man ha tennis som idrott i staden så.

Socialdemokratiska kommunalrådet Urban Granström bekräftar att diskussioner förs med tennisklubben.

– Men vi är inte framme till något beslut. Från kommunens sida måste vi titta på till vilken kostnad det blir och till vilken nytta för oss.

När tror du ni kan vara klara?

– Det är jättesvårt att säga.

Råder det politisk oenighet hos den politiska majoriteten i den här frågan?

– Nej, det gör det inte.

undefined
Kommunalråden i Nyköpings kommun Urban Granström (S) och Ahmad Eid (M).

Kommunalrådskollegan Ahmad Eid (M):

– Hade jag kunnat välja personligen hade jag sagt nej. Jag tycker inte ägande av fastigheter är en kärnverksamhet som en kommun ska syssla med. Men nu sitter vi i det här läget, säger han.

– Går klubben i konkurs, då får vi ändå tennishallen i knät på oss oavsett. Så vi får göra det bästa av situationen, fortsätter Ahmad Eid.

Han konstaterar att om kommunen tar över ägandet av hallen måste också andra regler gälla.

– Då måste det vara samma förutsättningar även för alla andra idrotter, säger Ahmad Eid.

Det ser inte Conny Steisjö som något problem.

– Jag tror det kan rymmas flera idrotter i hallen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!