Tessinskolan har varit rivningshotad men kommer nu att stå kvar i cirka tio år.
– Därför kan den användas som en fullvärdig F-9-skola under några år, säger Erik Carlgren.
Nyköpings kommun satsade en halv miljon kronor på att fräscha upp Nicolaiskolan sommaren 2014. Därefter flyttades mellanstadiets elever från Västra skolan till Nicolaiskolan.
– Det var den enklaste och bästa lösningen och verksamheten hade inte gett några signaler om arbetsmiljön, säger Erik Carlgren.
Ett år senare visar det sig att problemen med arbetsmiljön är oöverstigliga.
– Rektorn bedömde att hon inte längre kunde ta ansvar för arbetsmiljön och lämnade över ansvaret till mig som kommundirektör, säger Erik Carlgen.
Hans slutsats blev att Nicolaiskolan kräver en genomgripande renovering för att få en bra arbetsmiljö. Därför ska nu mellanstadiet flyttas till Långbergsskolan, med start hösten 2016. Minst två år ska eleverna gå där, i väntan på att Västra skolan antingen renoveras eller byggs om.
– Vi ska återskapa Västra skolan, någon ny skola på Väster är dock inte aktuell de närmaste tio eller femton åren, säger Erik Carlgren.
Rektor Helena Eliasson lämnade ifrån sig arbetsmiljöansvaret tidigare i år.
– Jag kan inte stå för den arbetsmiljö vi har i dag, säger hon.
Helena Eliasson anser att skolgårds- och innemiljön på Nicoliaskolan behöver förbättras betydligt mer än vad som har gjorts.
– Om jag vill ha något åtgärdat så får jag hela tiden svaret att "vi gör inget för vi har inte fått något beslut om vad som ska hända med Nicolaiskolan" och då lämnade jag arbetsmiljöansvaret i från mig.
Vilka arbetsmiljöproblem är mest problematiska?
– Du kan själv gå upp och ställa dig på Nicolaiskolan och titta hur det ser ut med bilar och med staket som inte sätts ihop. Målburar som inte ställs där de ska. Det är många enskilda punkter som gör att jag frånsagt mig ansvaret.