Redan i slutet av mars var det premiär för årets upplaga av Bondens Nära. Varje torsdag säljs det lokalproducerade matprodukter i Hellmanska gårdens stenugnsbageri.
– Vi började tidigare i år. Vi började i påsk. Förra året körde vi igång i juni, säger Cecilia Ekström, vd för Hellmanska gården.
I november prisades hon och Erika Olsson från den ekologiska kretsloppsgården Onsberga med Årets Innovationspris för sitt nya koncept Bondens Nära.
Bondens Nära ersatte förra året Bondens egen marknad där lokala matproducenter sålde sina produkter på Smörtorget. I Bondens Nära ingår ett tiotal matproducenter som en dag i veckan säljer sina produkter i stenugnsbageriet på Hellmanska gården.
– Min drivkraft är att fylla den här lokalen med lokal mat. När Bondens egen marknad la ner på torget för att det inte riktigt lönade sig för alla dessa producenter att stå och sälja sina varor själva så bjöd jag hit dem och sa att ’kom hit så kan vi dela på ansvaret och arbetsbördan’, säger Cecilia Ekström.
– Vi brinner ju för lokal mat och vi har ju ibland lite svårt att hitta lokala råvaror till våra kaféer. Det här är ett steg.
En av de cirka tio matproducenterna finns varje vecka på plats i stenugnsbageriet för att sälja alla producenternas råvaror och svara på frågor från kunderna.
– För oss är det en tidsbesparing att kunna hjälpas åt, men det ger också synergieffekter i att vi lär känna varandra och får ett väldigt bra nätverk, säger Erika Olsson.
– Vi jobbar på att få med fler producenter, fler produkter.
Erika Olsson tycker att det personliga mötet med kunderna är givande.
– Jag som bonde utgår från vad som är bäst att producera. När är lammen som bäst? När är köttet som bäst? När är grönsakerna som bäst? Men så tänker ju inte riktigt kunden. I den dialogen kommer man ofta fram till att man får jobba mer med förädlat. Vi måste skruva på vår produktion, men kunden kanske kan fundera kring att köpa ett halvt lamm på hösten och stoppa i frysen. Det är en lärdom från bägge håll.
Bondens Nära kommer enligt planerna att pågå fram till jul.
– Januari, februari och mars är ju ganska stillsamma månader. Många av oss har också mycket jobb hemma på gården för det är kalvningar, lamningar och så vidare. Ska man verkligen följa säsong så har man traditionellt mycket kött på hösten. Grönsakerna är ju sensommar, tidig höst. Vi har produkterna när de är som bäst.
I Stenugnsbageriet säljs även produkter som tagits fram för att uppmärksamma Hellmanska gårdens 300-årsjubileum.
– Det är ju svindlande att vi är i samma lokaler. Vi bedriver rätt många verksamheter i 300-åriga lokaler. Det är de här gamla lokalerna som gör att vi får en stämning som vi gillar, säger Cecilia Ekström.
Hur kommer jubileet att märkas?
– Vi har en fotoutställning som pågår hela året inne i vårt café med bilder från gården. Vi kommer att ha lite kampanjer. Vi har tagit fram några produkter som minnesprodukter för det här jubileet.