Johan Hederstedt om Nato: "Kommer testa vårt försvar"

Regeringen har under måndagen klubbat igenom beslutet om att skicka in en Natoansökan. Nyköpingsbon och före detta överbefälhavaren, Johan Hederstedt, reder ut funderingar kring Nato.

"Den viktigaste hamnen i Sörmland är Oxelösunds. Om det skulle hända någonting är den hamnen oerhört viktig för vårt försvar" säger Johan Hederstedt, före detta överbefälhavare.

"Den viktigaste hamnen i Sörmland är Oxelösunds. Om det skulle hända någonting är den hamnen oerhört viktig för vårt försvar" säger Johan Hederstedt, före detta överbefälhavare.

Foto: Linus Elsinen

Nyköping2022-05-16 19:37

– Medlemskapet handlar om flera saker men artikel fem är viktigast. Den handlar om det kollektiva försvaret. En för alla, alla för en. Det är grunden i Natos försvarsdoktrin, berättar Johan Hederstedt, före detta överbefälhavare.

Trots att artikel fem endast använts en gång – efter terrorattackerna den elfte september 2021 – anser Hederstedt att den är användbar.

– Om det inte är en sådan situation behöver man inte använda den. Att den inte har använts mer beror delvis på att Nato har en styrka i att vara en stor allians. Det lönar sig inte att anfalla någon av Nato-länderna, då kan hela kollektiva styrkan agera. Det är avskräckande.

Nu börjar en ansökningsprocess vilken Ryssland antagligen kommer att agera på.

– Ryssland kommer antagligen hota militärt och kanske använda cyberattacker, el och gas. Nu är vi inte så beroende av rysk industri som andra länder. Men de kan kränka våra territorium och testa vårt försvar. Även öka sitt spioneri mot våra länder.

Om Sverige går med i Nato måste två procent av den svenska BNP:n gå till försvarsmakten. Men det kan ta tid.

– Försvarsmakten säger att vi ska upp i det till 2028. En del politiska partier vill att vi ska nå det till 2025, men det är nog svårt.

Att gå med i Nato kommer kosta ungefär en halv miljard, enligt Hederstedt. Det ska gå till nya ledningssystem som kopplas ihop med Natos, fler utbildade officerare och soldater samt vapen och annat materiel.

– Den största utmaningen är att Nato ska kunna leda svenska förband och det är vi inte vana vid. Fast vi har tränat med Nato är det inte samma sak.

Alla Natos medlemsstater måste godkänna en Nato-ansökan. Det land som i nuläget visar skepsis mot ett svenskt medlemskap är Turkiet. Trots det tror Hederstedt att ansökan kommer att godkännas.

– Det är ett hårt tryck då alla andra länder ratificerar Sverige och Finland. Det andra kommer redas ut med hjälp av Nato.

Kan man skickas till väpnade konflikter som inte är för fredsbevarande?

– Det kan mycket väl hända, men även om vi tillhör Nato så tar vi våra egna beslut. Om vi inte ställer upp på det kommer Nato att acceptera beslutet.

Hur kan medlemskapet påverka Sörmland?

– Den viktigaste hamnen i Sörmland är Oxelösunds. Om det skulle hända någonting är den hamnen oerhört viktig för vårt försvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!