Hösten 2014 började med ett dystert besked från Thorsman. Det då aktuella varslet var blygsamt i förhållande till torsdagens chockbesked – totalt varslades 12 personer i höstas. Men snabbt följdes beskedet av ett ännu värre från Eberspächer. Företaget som dammsugit Nyköpingsregionen på svetsare under några år hade passerat toppen och behövde skära ner. Samma dag kom ett storvarsel från Studsvik och några veckor senare var det Orios tur.
Vardagen skakades om för hundratals anställda och deras familjer. Många undrade hur regionen skulle kunna tackla alla uppsägningar. Nu har ett år passerat sedan den isande varselvinden svepte förbi.
– Så här långt ser det ut att ha gått ganska bra, säger Mats Karlsson, chef på arbetsförmedlingen i Nyköping och Oxelösund.
Lagom tills att uppsägningarna började slå igenom i våras uppstod stora behov hos regionens två största arbetsgivare - och krisen dämpades.
– SSAB öppnade en masugn till och behövde många semesterersättare och även Eberspächer tog in mycket extra personal över sommaren. Det gjorde att det blev en gynnsam arbetsmarknad för kollektivanställda ganska snabbt, säger Mats Karlsson.
Enligt arbetsförmedlingens senaste siffror, som är från augusti, har inte arbetslösheten stigit nämnvärt i varken Nyköping eller Oxelösund jämfört med förra året. Men då ska man väga in att SSAB:s masugn, som genererar cirka 50 jobb, stängs ner först i slutet av oktober.
– Alla uppsägningar har heller inte gått igenom ännu, och några av de som egentligen skulle sluta har fått förlängt för att det är mycket att göra just nu, säger Anita Sköld på Startkraft.
Hon jobbar med att hitta nya lösningar åt de som sagts upp hos Orio och de som sas upp på Thorsman i höstas. På Orio finns till exempel anställda med avtal som sträcker sig ända till december. Anita Sköld delar arbetsförmedlingens uppfattning om att sommaren varit gynnsam för kollektivanställda. Nu är det däremot inte lika lätt att hitta nya jobb på hemmaplan.
– Det blir till att pendla. Nyköping har bra läge både till Norrköping och Södertälje. Några har börjat på Scania, medan andra bytt bana till vården eller studerar och några arbetstränar, säger hon.
Även Astra Zeneca, som satsar miljarder på en ny anläggning i Södertälje, kan bli en lösning för arbetslösa Nyköpingsbor framöver.
– De har redan börjat anställa, så där kommer det att finnas jobb. Här i Nyköping är det annars lågkonjunktur när det gäller lagerarbete och maskinoperatörer, säger Anita Sköld.