– Tjena Tommy!
Mannen som sitter på trottoaren utanför Kronhallen på Väster hälsar vänligt på kunderna som är på väg in i matbutiken.
Han vill inte ha sitt namn i tidningen och vill inte vara med på bild, men berättar att han egentligen bor i Sofia, Bulgarien, och planerar att snart åka hem till sina tre barn. Den yngsta är åtta månader gammal.
– Jag har inget jobb där. För den som har gått i skolan ordentligt finns det jobb, men inte annars.
Själv har han gått i skolan i sju år.
Han känner inte till förbudet som har trätt i kraft i Eskilstuna och Katrineholm.
– Jag vet inte varför de har förbjudit det. Kanske var tiggarna aggressiva där?
Man får inte vara för framfusig som tiggare, förklarar han.
– Om man är snäll så är det inga problem, men man måste visa respekt.
Men från och med den 1 augusti spelar det alltså ingen roll hur snälla tiggarna är i Katrineholm och Eskilstuna. I centrala Katrineholm förbjuds tiggeri helt och hållet och i Eskilstuna krävs tillstånd av polisen som kostar 250 kronor. Det är dock inte någon väg som Nyköpings politiker är intresserade av att gå.
Socialdemokraterna sitter i styret i både Eskilstuna och Katrineholm, men Nyköpings kommunalråd Urban Granström (S) har motsatt åsikt.
– Vi tänker inte införa något förbud. Man måste angripa roten till problemet och det måste regeringen göra i sina kontakter med Rumänien och Bulgarien.
Han vill inte kommentera partikollegornas agerande, utan nöjer sig med att uttala sig om Nyköping.
Centerpartiet i Eskilstuna står också bakom förbudet, men Martina Hallström (C) kommunalråd i Nyköping håller inte med sina partikamrater.
– Jag ser ingen anledning att förbjuda tiggeri. Man kan inte komma åt fattigdom genom förbud, man kommer bara åt ett symptom. Det löser inte människors utsatthet, man bara flyttar problemet.
Centerpartiet i Katrineholm sitter däremot i opposition och är kritiska till förbudet.
– Där har vi en rörelse som har bildats, jag hoppas att det kommer mer sånt, säger Martina Hallström.
Även Marco Venegas (MP), kommunalråd i Nyköping, är kritisk och tycker att förbud är ett sätt att sopa de verkliga problemen under mattan.
– Man tar bort en möjlighet till försörjning för en grupp i nöd. Samtidigt är det viktigt att använda sanktioner och att kräva förändringar i EU-migranternas hemländer.
Moderaterna är med och styr i både Eskilstuna och Katrineholm, men oppositionsråd Anna af Sillén (M) skulle heller inte vilja införa tiggeriförbud i Nyköping. Åtminstone inte just nu.
– Moderaterna är för ett nationellt tiggeriförbud. Först tycker jag det är klokt att följa utvecklingen i Eskilstuna.