Det kommunala bostadsbolaget Nyköpingshem har cirka 4 000 lägenheter i centralorten.
– Sedan har vi även fastigheter i ytterområdena i Stigtomta, Tystberga och Nävekvarn, säger Martina Hefling, kundcenterchef på Nyköpingshem.
Det går att få en lägenhet relativt snabbt hos Nyköpingshem, men då rör det sig ofta om nybyggda lägenheter. Bland annat byggdes nyligen två höghus vid namn Stormfågeln på Ängstugevägen som når åtta våningar upp. Lägenheterna varierar mellan ettor och fyror.
– När vi släpper så många nyproduktioner på en gång så kan kötiden bli så kort som en månad. Hit flyttar både unga och gamla, säger Martina Hefling.
Men den som är mer specifik i sina krav får räkna med att det tar tid att få sin önskan uppfylld. Hos Nyköpingshem kan man ställa sig i kö redan från födseln.
– För några år sedan ändrade vi till noll år då kötiderna blev så långa vilket gjorde det svårt för unga att fixa eget boende när de flyttar hemifrån. Ganska nyligen hade vi ett barn på en månad som ställde sig i bostadskö.
Det mest populära området bland Nyköpingshems fastigheter ligger i Rosenkälla i kvarteret Storken. Radhus med 84 lägenheter. 56 treor som kostar cirka 9 000 kronor i månaden och 28 fyror för en tusenlapp dyrare. Här är det cirka tio års kötid. De är nyligen stambytta och har carport med två parkeringsplatser, uteplats på båda sidorna av husen, boulebana och gemensam grillplats.
– Jag tror att det är populärt eftersom det verkligen känns som ens egna radhus. Här bor både barnfamiljer och gamla. Det är enplanshus, nära till skolan, nära till affären och nära till Tjuvholmen där man kan bada.
Nästan lika populärt och på andra plats på topplistan är radhuslängorna på Mejramvägen vid Långsätter på Arnö. Kötiden ligger på mellan åtta till tio år. Här finns 20 stycken nyrenoverade radhuslägenheter med fyra rum och kök på 92 kvadratmeter, med uteplats och förråd. De kostar 10 500 kronor i månaden plus 350 kronor för garagekostnader. Nyköpingshem har även 79 stycken till i samma område som kommer att renoveras i starten på mars.
– Här är det främst barnfamiljer som vill bo. Nära till skola, affär och så är det bra bussförbindelser. Det finns en lekplats precis utanför knuten så föräldrar kan sitta och grilla medan de håller koll på sina barn.
På tredjeplatsen kommer seniorboendet på Kungsgatan på väster i centrum. Där kan man få vänta mellan sju till åtta år innan en lägenhet blir fri. Det är två hus med totalt 32 lägenheter med inglasade balkonger som varierar i antal rum och storlekar. Hyran på en trea på 65 kvadratmeter ligger på 8 340 kronor i månaden. Här måste en av de boende ha fyllt 65 år och inte ha några barn i boendet.
– Här blir det nästan aldrig ledigt. Det är centralt och nära till allt. Dessutom ligger lägenheterna nära vårdcentralen och äldreboendet Fruängskällan där det också finns en restaurang som man kan gå till.
Sist men definitivt inte minst kommer området Perioden med sina rosa flerfamiljshus längs med Nyköpingsån. Här är det åtta rosa flerfamiljshus, med åtta lägenheter i varje byggnad – och med åtta års väntetid. En fyrarummare med kök på 94 kvadratmeter ligger på 8 400 kronor i månaden.
– Här känner alla, alla. Man har alltid någon att prata med när man går till tvättstugan. Det är också rofyllt med ån, säger Pia Bejbom, som bott på nedre planet med uteplats i 12 år.