Säkerhetssamordnaren: Samla regnvatten till toan

Duscha ej, samla om möjligt regnvatten till att spola toan, fyll upp flaskor till dricksvatten. Tips från säkerhetssamordnaren.

Nyköping 2 juni 2022 09:22

Robert Nilsson är säkerhetssamordnare på Sörmlandskustens räddningstjänst. Han tror att vattenbristen kan bli långvarig, i alla fall närmare ett dygn.

Därför gäller det att vara sparsam med vatten och förutseende. Han menar att man alltid bör ha en dunk eller tillbringare fylld med vatten. Men har man inte det bör man snarast fylla en tillbringare.

Vid vattenbrist prioriteras viktiga funktioner först, det vill säga till exempel äldreomsorgen. För privatpersoner gäller det att vara lite kreativ, säger han.

– Man kan använda regnvatten till toaletten. Det vatten som finns i toan räcker kanske till en spolning, sedan får man fylla på toan med regnvatten, säger Robert Nilsson.

Vattnet ska hällas direkt i toan, inte i själva tanken. Men spola ska man bara göra om man bajsat. Helst inte då heller, men står man inte ut kan man hälla vatten och spola, fortsätter Robert Nilsson.

Spola ej om du bara kissat, uppmanar han. Duscha ej. 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppger att det åtgår tre till fem liter vatten per person och dag för att täcka det allra nödvändigaste behoven de första dagarna. Har du husdjur krävs mer vatten.

Ett bra sätt att förbereda sig för vattenbrist är att frysa in vatten i platsflaskor. Flaskorna fungerar då både som reservdricksvatten och kylklampar vid längre strömavbrott. Men fyll inte flaskorna ända upp, då riskerar flaskorna spricka, förklarar MSB.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Omfattande vattenläcka på Hamnvägen – väg avstängd i dagar

Omfattande vattenläcka på Hamnvägen – väg avstängd i dagar

Vattenläcka i Brandkärr under tisdagsmorgonen – vattentankar ställs ut

Vattenläcka i Brandkärr under tisdagsmorgonen – vattentankar ställs ut

Insändare: Dags att börja fylla Nyköpings pooler med havsvatten?

Dags att börja fylla Nyköpings pooler med havsvatten?

Insändare: Mer underhåll – mindre överraskningar

Mer underhåll – mindre överraskningar

Läcka på Tygvägen orsakar missfärgat vatten: "Inte farligt att dricka det"

Läcka på Tygvägen orsakar missfärgat vatten: "Inte farligt att dricka det"
Visa fler