En natt i slutet av juni bevittnade en förbipasserande hur två ungdomar tog sig in i Tommy Hedlunds förråd med en bultsax och tog två mopeder. Några dagar senare stals hans brors moped utanför Tommys lägenhet runt klockan 20 på kvällen.
– Vi skulle åka och handla på måndagen och då var de helt borta. Jag blev så arg. Att man inte ska få ha någonting i fred. Det är förjävligt, säger Tommy Hedlund.
Han har anmält stölderna till polisen, skickat ramnummer och bilder. Nu har han ett flertal gånger sett ungdomar åka runt på de stulna mopederna på innergården.
– Jag har anmält till polisen men det har inte hänt något. Jag brukar skrika på ungdomarna från balkongen men det hjälper ju inte, säger han.
I Nyköping har 12 mopeder anmälts stulna under 2022, vilket ger ett genomsnitt på omkring två anmälda stölder i månaden. Stölderna är inte koncentrerade till något specifikt område utan utspridda i tätorten.
Under sommaren ökar mopedstölderna enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. Det gör även cykelstölderna.
Nyköpingspolisen meddelar att deras cykelförråd är nästintill fullt för tillfället. Men enligt Mattias Hedström, kommunpolis i Nyköping, handlar det inte om någon drastisk ökning av stölder utan snarare ofullständiga anmälningar som gör det svårt att identifiera cyklarnas ägare.
– Många anger märke och hur många växlar det är, men för att kunna härleda och styrka vem som äger den behöver man lite mer kött på benen med ramnummer, säger han.
Antalet anmält stulna cyklar i Nyköping är 49 under 2022. Det är ungefär samma siffror som har synts de senaste åren.
– När vi får in anmälan gör vi en värdering om det finns några uppgifter som gör att vi kan gå vidare, till exempel om det är något förråd som har klippts upp och det finns blodspår. Men är det bara en cykel som försvunnit från tågstationen finns det inte mycket att jobba vidare på, säger Mattias Hedström.
På ett nationellt plan klarades nära noll procent av cykelstölderna upp under 2020, enligt Brå. Mattias Hedström kan inte svara på om det handlar om att brotten har låg prioritet eller om det är de bristfälliga anmälningarna som gör det svårt för polisen att följa upp stölderna.
– Jag kan i alla fall konstatera att anmälningarna i många fall är otillräckliga och kortfattade. Ju mer information man kan ge desto större sannolikhet att vi går vidare, säger Mattias Hedström på Nyköpingspolisen.