Tony vill öppna pizzafabrik

Fryspizza från Nyköping – i Skånes och Norrbottens mataffärer. Det kan bli verklighet. Tony Gerasovski har premiärlevererat fryspizza till en butik i Nyköping. Efterfrågan är stor.

Foto:

NYKÖPING2014-02-08 18:48

På onsdagen bakade han pizzorna. På torsdagen levererades de till affärens frysdisk. På fredagen var de slut. Då ringde telefonen.

– Det var en handlare i Skövde som hade hört att pizzan sålde så jäkla bra, fast vi precis börjat. Han ville köpa in till sin butik, säger Tony Gerasovski som driver pizzerian Fazana på Öster i Nyköping.

Han fick idén om fryspizza för ett knappt halvår sedan. Nu, efter att ha tragglat med industrikökstillstånd, letat leverantörer och lekt fram en passande förpackning tillsammans med en byrå, bakar han 500 pizzor på en dag. Han gör allt själv. River osten, skivar salamin, snurrar degen i luften. Han måste ju förstå tillverkningskedjan för att kunna nå målet: nationella pizzaleveranser.

Normalt sett säljer han mellan 150 och 350 pizzor om dagen till restauranggäster och hemmahungriga. I går kväll gjorde Tony 100 fryspizzor på en och en halv timme.

– Det är riktigt kul, men jag kan inte baka allt själv. Om det går riktigt bra vill jag öppna pizzafabrik.

Planen är att pizzorna ska bakas i Nyköping och transporteras till Stockholm för mellanlagring i ett fryslager innan de skickas ut i landet.

Om det blir så har sannolikt startpizzan, som är en salamivariant, förökat sig och blivit mer varierad.

Hur tänker du kring ekologiskt?

– Det första jag ville var att göra en ekologisk fryspizza. Ingen gör det i dag. Men den skulle bli lite dyrare och frågan är vad folk är villiga att betala. Jag har inte tappat den idén, men jag måste hitta rätt kärnvetemjöl och en riktigt bra ekologisk ost. Kanske blir det en vegetarisk eko-produkt, säger Tony.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om