I år har vi alltså testat 23 olika sällskapsspel. Hela tolv spel får det fina betyget 4, det vill säga mycket bra. Två får toppbetyget 5 och fyra spel får underkänt. Detta enligt vår panel.
Det här året har vi, precis som tidigare, valt ut ett av brädspelen och nagelfarit det lite extra. Det rör sig i år om ”Lorcana”, ett samlarkortspel med Disney-tema.
Till vår hjälp har vi haft spelutvecklarstudenterna Anni Tuomainen och Ben Schelhaas.
– Korten är väldigt fina. Jag hade kunnat tänka mig att samla på dem, säger Anni Tuomainen.
Det går ut på att samla poäng genom att spela sina kort strategiskt. Musse Pigg, Aladdin, och Elsa från Frost är några av alla karaktärer. Eftersom Anni och Ben pluggar spelutveckling kan man säga att de är något av experter på området.
– Det var ett rätt kul spel och jag gillar att man kan ha olika spelstilar. Det tar ett tag att komma in i det men manualen är pedagogisk med bra bilder, säger Ben Schelhaas.
– Väldigt genomarbetat och bra, blir det gemensamma omdömet.
Lorcana
BETYG: 4
Förlag: Ravensburger/Disney
Antal spelare: 2-6 spelare
Ålder: 8+
House of cards
Betyg: 5
Förlag: Ninja print
Antal spelare: 1 till 8
Ålder: –
Det här är en fin premiumkortlek förpackad i en behändig metallåda. Den gör jobbet, helt enkelt.
Men kom igen, tänker du kanske. "Ger du verkligen full pott till en kortlek?"
Japp!
Låt mig förklara: I lådan finns två manualer, en på engelska och en på svenska, med instruktioner för femton kortspel. Det är klassiker som Chicago, plump och skitgubbe. Dessutom flera patienser att lägga på egen hand.
Spela med familjen, packa ned när du är på resande fot – eller varför inte ta med den på krogen? Garanterad succé.
WILHELM SANDELIN ANTON
Pinsamma och genanta situationer
Betyg: 3
Förlag: WOW!
Antal spelare: 3-8
Ålder: 12+
Ett enkelt och lättspelat sällskapspel som passar både för familjer med äldre barn och som partyspel för vuxna. Själva tanken är att du varje runda får tre alternativ på pinsamma situationer där det gäller att rösta på den du anser är den mest pinsamma och dessutom satsa poäng (0–7). Ju mer troligt du tror att alternativet du röstade på får flest röster ju högre poäng ska du satsa. I slutändan, efter åtta rundor, gäller det, inte helt oväntat, att ha högst totalpoäng för att vinna. Ett spel som lockar till både skratt och intressanta diskussioner. Extra plus att det inte är för mycket "under bältet" vilket gör att barn från 12-13 år kan vara med.
ARVID MARKLUND
Så får du ett superminne – flaggor och länder.
Betyg: 1.
Förlag: Alga.
Antal spelare: 1
Ålder: 9+
Det här är inget spel, utan snarare en slags memorylåda.
Minnesmästaren Jonas von Essen bjuder på sina bästa knep. Nyckeln är att föreställa sig olika bilder – den mest klassiska är förstås att Italien ser ut som en stövel.
För att komma ihåg att Finlands huvudstad är Helsingfors, ska man tydligen tänka sig att Håkan HELLström dyker upp och sjunger (SING) om en FORS. Inte lika klockrent. Men vem är jag att döma, tydligen är detta en beprövad metod.
Det blir ett lågt betyg av två anledningar. 1: Bristen på spelmoment. 2: Jonas von Essen har redan en Youtube-kanal där han lär ut detta helt gratis och kommer med fler exempel. Mitt tips är därför att lägga pengarna på något annat.
WILHELM SANDELIN ANTON
Så får du ett superminne
Betyg: 1 (som spel) 4 (som minnesträning)
Förlag: Alga
Antal spelare: En
Ålder: 9+
Tre personer med minne som en guldfisk, lite snacks och ett spel som ska ge superminne – vad kan gå fel? Ja, allt – om man förväntar sig ett spel. Så får du ett superminne är ett enmansmemory med inlärningstekniker som hjälpmedel. Det hade varit kul att spöa varandra i minnesträning – om det hade gått att spela tillsammans. Nu verkar det mest vara till för att traggla på egen hand och det har jag för dåligt tålamod för. Min guldfiskfamilj också.
ANNA WIKNER
Rackare 4
Betyg: 1 (Enligt en samstämmig spelpanel är det ytterst tveksamt om detta spel ens är värd en 1)
Förlag: Ninja print
Ålder: Från 15 år och uppåt
Panelen på totalt elva personer är helt enig om detta spel: Urdumt, smaklöst och inte värt att betala för. Efter tre omgångar var vi helt nöjda, och rätt uttråkade, och tog fram andra spel. Nej, funkar inte alls – inte ens en fredagskväll på tjejfest …
KARIN ISRAELSSON
ABC Game
Betyg: 4
Förlag: Clicko
Antal spelare: 1–4
Ålder: 3–7 år
Ett roligt spel för de små, min fyraåring fastnade väldigt mycket för spelet och stod vid kylskåpet för att fästa magneterna en lång tid. Perfekt att kunna kombinera lek med lärande på detta sätt.
ROBIN LINDGREN
Fyr
Betyg: 1
Förlag: Ninja Print
Antal spelare: 2-6
Ålder: 7+
Fyr ser fantastiskt ut. Det är förpackat för att se ut precis som en fyr, för att reflektera spelets marina tema, där spelarna är kaptener på lastfartyg som försöker leverera sina försändelser över livsfarliga hav. Tyvärr är spelet förvirrande, med 128 separata bitar och komplexa regler som gjorde oss lika förbryllade som uttråkade.
PAUL CONNOLLY
Rappakalja Remix
Betyg: 4+
Förlag: Tactic
Antal spelare: 3–8
Ålder: 12+
Är du påhittig och snabbtänkt? Då är det här spelet för dig. Rappakalja Remix är en uppgraderad version av spelklassikern där man kan hitta på kluriga förklaringar till knepiga ord. Här finns tre kategorier (personer, filmer, sångtexter) samt bildkort som föreställer abstrakta mönster. ”Roligt att vara kreativ och se om någon går på ens förklaring” och ”Allmänbildande” var några omdömen. Samtliga från 12 till 45 år gillade detta spel.
MALIN CHRISTOFFERSSON
Skurkarnas skurk
Betyg: 3+
Förlag: Alga
Antal spelare: 2–5
Ålder: 8–99
Skurkarnas skurk går ut på att genom fyra olika lektioner visa att man är den skurkigaste personen i rummet. Det gör man genom att genomföra olika uppdrag och samla på sig skurkpengar. Det gäller både att ha lite tur och även vara klurig och ha ett bra minne för att ta hem segern. Det blir gott om tillfällen att häckla motståndarna – i sann ”I just want to be cool”-anda. Hängbron i andra lektionen var svår att fästa vilket drar ner betyget.
MALIN CHRISTOFFERSSON
Postkodmiljonären
Betyg: 4
Varumärke: Alga
Antal spelare: 2-5
Ålder: 12 år och uppåt
Lagom utmanande och underhållande familjespel som nog passar de flesta frågesportsintresserade.
Deltagarna turas om att vara programledare och att svara på frågor med hjälp av svarsalternativ. Självklart finns också livlinor.
Spridda ämnen och spelets uppbyggnad gör att ingen fastnar utan att komma vidare. Den som inte kan svaret har alltid den taktiska möjligheten att välja mellan att chansa eller att säkra sina pengar. Den som samlat in mest pengar efter alla omgångar vinner.
NELLIE ANDERSSON
Scotland Yard
Betyg: 5
Förlag: Ravensburger
Antal spelare: 2–6
Ålder: 8 +
Ett riktigt roligt och spännande spel. Det går ut på att alla spelare (detektiver och poliser) ska jaga en spelare (Mr X). Jakten sker i London genom olika färdmedel. Det är en enkel, men ändå riktigt rolig idé. Jakten håller på i 22 omgångar och om Mr X fortfarande inte har blivit gripen – är han vinnare. Ett spel som bjuder på härlig spänning, då Mr X måste visa sig med jämna mellanrum. Ett perfekt spel för att skapa lite pulshöjning efter all julmat.
ADAM SAVONEN
Var är vi? Europa
Betyg: 4
Förlag: Nicotext
Antal spelare: 2+
”Var är vi? Europa” går ut på att gissa på europeiska städer utifrån ledtrådar. Ledtrådarna är i fallande svårighetsgrad och ju tidigare du gissar rätt, desto fler poäng får du. Ledtrådarna kan innehålla allt från stadens historia, kända profiler och ordvitsar, så även om du inte känner till alla europeiska städer på förhand, har du alltid goda chanser att gissa rätt. Spelet är perfekt för den som vill vässa sina geografikunskaper då du garanterat lär dig något nytt.
FANNY LÖVBOM
0-1000
Betyg: 4
Förlag: MIG
Antal spelare: Max 6 personer
Ålder: Från 14 år
Detta är en variant på det trevliga spelet "När då då". Man placerar frågekort längs en linje. Placeras det fel i förhållande till övriga kort så förloras det. Eftersom svaren kan vara upp till 1000 kan det bli rätt mycket huvudräkning. En rolig knorr är utmaningsrätten då man kan ta varandras kort. Reglerna kan varieras för snabbare/enklare spel.
YVONNE RÖNNGREN
0-100, Sverige
Betyg: 4
Förlag: MIG
Antal spelare: Många
Ålder: Från 14 år
Klassiska frågespelet MIG i miniformat med frågor som handlar om allt möjligt från Sverige. Cirka hälften är nutidskunskap och passar nog ungdomarna bäst, medan resten är sådant som vi äldre känner igen. Det finns bara 25 frågekort med sju frågor per kort så spelet har ganska kort livslängd. Även nutidsfrågorna är för övrigt passé om några år.
YVONNE RÖNNGREN
Tiny Deck
Betyg: 4
Förlag: Ninja Print
Antal spelare: Beror på vad man spelar!
Ålder: Alla åldrar
Tiny deck är, precis som namnet utlovar, en liten kortlek. Den är gullig och korten är mjuka redan vid första spelomgången, vilket en svaglemmad kvinna som jag kan uppskatta.
De senaste åren har jag ägnat otaliga timmar åt att spela Chicago och att lägga patiens, och trodde kanske inte att en kortlek skulle kunna överraska mig. Men jag blev förvånad över hur bra det går att spela med små kort.
Sa jag att kortleken var gullig? För den är himla gullig.
TINIKA HÄGGSTRÖM
Pest eller kolera
Förlag: Nicotext
Betyg: 4
Ålder: 10+
Antal spelare: 2+
Pest eller kolera är ett spel som inte är ett spel. Det finns inget tävlingsmoment. Istället handlar det om att ställa frågor med två alternativ där båda som regel är lika usla. Frågor som "Skulle du hellre transporteras 500 år in i framtiden ELLER 500 år tillbaka i tiden?" eller "Skulle du hellre kunna flyga men vara rädd för höjder ELLER kunna simma snabbt men vara rädd för vatten?". Frågorna leder till många diskussioner och skratt och kanske faller spelet under kategorin "icebreaker"? Testpanelen valde att man läser frågor för varandra då varje kort innehåller fem frågor så möjlighet finns för frågeställaren att välja fråga utifrån offer. Spelet är underhållande och funkar lika bra vid familjemiddagen som en partykväll. Smidigt format gör att man enkelt tar med det. Betyg 4 av 5.
ANNA HELLMAN
5 up
Betyg: 3
Förlag: Peliko
Antal spelare: 2-6 spelare
Ålder: 8 år
5 up är ett sällskapsspel som, utan att sticka ut på något sätt, fyller en bra funktion när det kommer till att bredda repertoaren i ditt spelutbud där hemma. Det är enkelt att starta, genomföra och lägga undan och det lockar till både tävling och sociala interaktioner.
Spelet grundar sig i att du med hjälp av en tärning ska försöka att bli av med dina marker, samtidigt som du hela tiden måste göra en avvägning om du ska spela säkert – eller satsa allt för att vinna.
Och är du en riktig vinnarskalle krävs det inte mer än så för att få upp pulsen rejält.
ERIK GRAHN
Pippi Långstrump – Ingen ordning på allting
Betyg: 4
Förlag: Peliko
Antal spelare: 2-6
Ålder: 4+
Tidlösa Astrid Lindgren-figuren Pippi Långstrump som spel för de yngre barnen? Självklart! Ett ständigt charmerande busfrö och rebell för nya generationer. Då är det fullt rimligt att förlaget Peliko satsar på ett brickspel där det gäller att, med hjälp av brickor och kort, hjälpa Pippi att få ordning på allting. Det är ett trivsamt, roligt och smårörigt spel i högt tempo som även de mindre barnen kan hänga med på, såvida de får lite guidning av någon äldre.
HANS BERGGREN
Around The World
Betyg: 3
Förlag: Ravensburger
Antal spelare: 2-4
Ålder: 4+
Detta Disney-influerade spel bjuder på en färgglad spelplan där man utforskar Disney-världen och flera klassiska figurer med hjälp av en luftballongfärd. Genom att styra ballongen besöker man olika länder och samlar stämplar till passet. Dock: dåligt väder kan påverka ditt luftballongäventyr. Ett familjevänligt spel där tillräckligt många stämplar från fyra länder innebär seger. Att den högtflygande Aladdin följer med höjer trivselfaktorn.
HANS BERGGREN
Influencer – Jakten på en miljon följare
Betyg: 2
Förlag: Ninja print
Antal spelare: 2—6
Ålder: 15+
Detta spel behöver finslipas. Inslagen av tur och slump borde minskas, för att matcha den lite äldre målgruppen. Spelet skulle kunna riktas mot yngre spelare. Formspråket, svårighetsgraden och själva idén, att vilja bli influencer, passar toppen för en tolvåring. Men i nuvarande skick är femtonårsgränsen lämplig. Spelet har sina stunder av underhållning och skratt, men det är den som vågar vara mest cynisk som vinner. Yngre spelare kan nog ta sådana drag allt för personligt.
ANDREAS WESTERBERG
Cirkusdjuren
Betyg: 4
Förlag: Tactic
Antal spelare: 2-4
Ålder: Från fyra år
Ett lika färgglatt som mysigt spel där fyraåringarna och uppåt kan hänga med, bara det finns någon lite äldre som visar och förklarar. Det är dags för cirkusdjurens show. Som spelare kastar du tärningarna, flyttar djuren på spelplanen och bjuds på överraskningar i jakten på cirkusgrejerna. När tältet är fullt (15 cirkusbrickor) kan orkestern börja spela och du har vunnit. Extra plus till den härliga spelplanen och alla djuren.
HANS BERGGREN
Boktok
Betyg: 4
Förlag: Ordfront förlag
Antal spelare: 2+
Ålder: För alla åldrar
Ett spel som bjuder in till skrattfest, där bokens ord, meningar och stycken får ett helt nytt – och tokigt – sammanhang. Särskilt roligt blir det när alla spelare väljer olika genrer på böckerna. En kokbok, en självhjälpsbok, en deckare och en biografi ger fyra helt olika förslag till scenarierna på korten. Alla ska presentera ett stycke ur boken som låter som en textrad ur en Håkan Hellström-låt, eller rubriken på en lagtext från medeltiden.
Om du inte valt något ur boken innan tiden runnit ut, får slumpen avgöra ditt bidrag. Ibland blir det helt rätt – men oftast helt fel.
Ju fler spelare, desto roligare!
ELIN SILFVER