Alpha och Omega är namnet på de två byggnaderna i Nyköpings högstadium. Den tidigare Borgmästarhagsskolan heter numera Omega och den nya byggnaden fem minuters gångväg i riktning mot Rosvalla heter alltså Alpha.
När SN kliver in i entréhallen på Alpha pågår de sista förberedelserna inför elevernas ankomst. Möbler skruvas ihop och det helt nya skolköket körs in.
Mer än 600 elever ska gå här samtidigt och alla deras skåp står prydligt uppradade alldeles innanför dörren. Här ska jackorna och skorna tas av. Resten av elevernas tillhörigheter förvaras i respektive lite mindre skåp vid klassrummet. Eleverna är uppdelade i ett antal arbetslag och varje arbetslag har en egen liten avdelning med fyra-fem klassrum och grupprum. I direkt anslutning finns också lärarrummet till de lärare som jobbar i just det arbetslaget. Allt för att skapa en speciell relation mellan lärare och elever som i slutändan ska påverka studieresultaten positivt.
– Den här byggnaden ger oss fantastiska förutsättningar och möjligheter. Det är en otroligt fin byggnad men det är relationen mellan människorna i den som är viktigast, säger rektorn för Omega, Harke Steenbergen.
Den nya byggnaden är utrustad med en rad finesser och intressanta detaljer. Bland annat har det öppnats ett hål i väggen in till värmecentralen där man genom ett glasfönster ser hur rören till byggnadens golvvärme går ner. En av hissarna är också helt i glas.
– Det blir ett sätt för eleverna att ta till sig teknik och se hur den påverkar deras vardag, säger Harke Steenbergen.
Men det som kanske sticker ut mest i Alpha är det som döljer sig under den lilla kupol som syns om man åker förbi skolan på Lennings väg. Det är ett litet planetarium, en sorts välvd bioduk, där stjärnhimlen ska kunna projiceras som ett led i NO-undervisningen.
Du tror inte att eleverna på Omega kommer att vara avundsjuka på eleverna på nybyggda Alpha?
– Jag förstår om det i början kan kännas så men i Omega finns tradition och en annan känsla. Dessutom kommer eleverna att röra sig mellan byggnaderna en del, säger Harke Steenbergen.