Socialdemokraterna och Moderaterna vill slänga de kommunala vägbidragen på soptippen. Förslaget får hård kritik av de drabbade vägsamfälligheterna och delar av oppositionen, som SN tidigare berättat.
En av kritikerna heter Olof Lindén. Han är ordförande för en samfällighet som underhåller två vägar som leder till den kommunala badplatsen vid Likstammen.
Badplatsen har dykt upp på en sajt för husbilsägare och beskrivs som ett riktigt smultronställe – och varje sommar översvämmas nu badplatsen av tyska turister.
– Det är inte rimligt att samfällighetens medlemmar ska betala de extra kostnader som uppstår, har han tidigare sagt till SN.
Tommy Jonsson (M), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, håller med. Även om det faktiskt är Moderaterna och Socialdemokraterna som avskaffar de kommunala vägbidragen, blir konsekvenserna i detta fall inte rimliga.
– Det är självklart att kommunen ska vara med och bidra till kostnaderna för att underhålla vägar som leder till en kommunal badplats.
När de kommunala vägbidragen försvinner får kompensationen ordnas på ett annat sätt, förklarar Tommy Jonsson.
– Vi arrenderar platsen för den kommunala badplatsen. Man kan tänka sig att arvodet höjs, så att pengar också kan gå till vägen. Ett annat alternativ är att kommunen blir medlem i vägsamfälligheten, men det kan vara juridiskt snårigt.
Enligt Tommy Jonsson vill Moderaterna och Socialdemokraterna avskaffa de kommunala vägbidragen på grund av snåriga regler.
– Kommuner är inte ålagda att betala ut sådana här bidrag. Dessutom är regelverket väldigt otydligt. Det finns till exempel inga kriterier för hur storleken på ett bidrag ska bestämmas, säger han.
Kritiker menar att det är ett slag mot landsbygden att avskaffa vägbidraget. Det håller Tommy Jonsson inte med om.
– Människor på landsbygden efterfrågar inte bidrag först och främst. De vill ha ett tydligt regelverk så att de vet vad som gäller.
Det är betydligt fler vägsamfälligheter än Olof Lindéns som drabbas när vägbidragen skrotas.
I vissa fall kan det bli aktuellt att försöka hitta lösningar som påminner om lösningen för Likstammen, förklarar Tommy Jonsson. I andra fall kan vägsamfälligheterna försöka få ett högre bidrag från staten än de får i dag.
– Jag bedömer att det inte är omöjligt att det statliga bidraget kan höjas för vissa samfälligheter.
Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har sagt ja till att skrota vägbidragen. Frågan ska även passera kommunfullmäktige.