Solen lyser över Stora torget. Under ett tält står Crister Zawadzki och säljer för dagen grönsaker. Fem dagar i veckan är han på plats. Nyköping har en stolt och lång tradition av torghandel. Av dem som idag finns på torget har ingen varit lika uthållig som honom. Han började 1992.
Det är varmt under tältduken, men vinden fläktar och han har öppnat upp tältdukens sidor.
I maj frågade Nyköpings kommun, via bland annat ekonomiska intresseföreningen Nysam, näringsidkare om att driva verksamhet i containrar.
– Att förfrågan gick ut så pass sent var att beslutet om det tidsbegränsade bygglovet blev klart sent samt att beslutet om finansiering inte togs förrän i april, uppger Erik Lindhe, turistchef.
Crister Zawadzki säger att han fick erbjudande om att flytta till ena containern i juni.
– De hade väl inte fått tag i någon annan, skrockar han.
Containern mäter tolv kvadratmeter och hyran kommer landa på ungefär vad han betalar idag, säger han. Men i nya hyran ingår även att han kan ställa upp tält bredvid containern. I containern får han inte plats, säger han.
– Vet inte riktigt vad jag ska använda containern till. Men kan jag ha den som kylrum så okej, säger Crister Zawadzki.
– Vi är jätteglada att Smakimperiet (som ska husera i andra containern red anm) och Cristers Blommor kunde agera snabbt och vill etablera verksamhet, fortsätter Erik Lindhe.
Nyköpings kommun betalade 466 000 för containrarna (inkl moms), som ett led att utveckla Stora torget.