Torka och kyla riskerar ge dyrare kött och mjölk

Grästuvorna som sticker upp i den torrspruckna marken i Ripsa räcker inte som mat för korna på Hans Anderssons gård Haga. Det kalla och torra vädret försenar skördar och minskar mjölkproduktion - med stigande priser som följd.

Kor dricker mycket vatten. Man brukar räkna med att det krävs tre liter vatten för varje liter producerad mjölk.

Kor dricker mycket vatten. Man brukar räkna med att det krävs tre liter vatten för varje liter producerad mjölk.

Foto:

Nyköping2017-05-10 06:00

– Gräsvallarna är väldigt sena, det växer inte så mycket med den här kylan, säger Hans Andersson.

Gräset, som också kallas vall, brukar normala år skördas i början av juni, men så ser det inte ut att bli i år.

– Det finns ingenting att skörda. Det har inte kommit i gång att växa på grund av kylan och bristen på vatten, säger han.

Torkan och kylan har gjort att vallen inte har vuxit som den brukar och det finns knappt hö att få tag på. För den som hittar hö att köpa stiger priset.

– Det som gör att det är extra krisigt är att det inte var jättebra vallskördar förra året heller. Då har man inte så mycket i lager, säger Malin Qvarnström, agronom på LRF.

Även kött- och mjölkpriserna riskerar att stiga. För lantbrukarna kan det vara nödvändigt för att de ska överleva som företag.

– Först blir det priset på ensilage och hö till djur som höjs. Förhoppningsvis kommer priset på kött och mjölk också att gå upp så småningom.

Det låga grundvattnet har redan lett till bevattningsförbud på andra håll i landet, något som oroar LRF Södermanland.

– Vad händer för dem som har potatis- och grönsaksodlingar om det blir stopp så att vi inte får vattna? Det kan bli förödande, säger Malin Qvarnström.

Mjölkkorna på gården Haga går ute bara fem timmar om dagen i stället för hela dygnet. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med bete. Trots kraftfoder ger korna 20 procent mindre mjölk jämfört med en vanlig majmånad.

Och det kan bli djurhållningen som drabbas värst av torkan i Sörmland. Det beräknas gå åt tre liter vatten för varje liter mjölk som produceras. Beroende på hur ett eventuellt bevattningsförbud utformas kan det blir svårt för djurhållningen. Enligt LRF bör livsmedelsproduktion prioriteras.

– Det är viktigare med vatten till våra djur än till pooler och annat. Kommuner har ett viktigt ansvar att signalera till befolkningen vilken vattenanvändning som är prioriterad. Och den signalen bör gå ut nu, säger agronom Åsa Wolgast Broberg.

Men Hans Andersson i Ripsa är inte så stressad och tycker att det är för tidigt att säga hur resten av året blir.

– Men det är helt klart ett underskott på vatten i år. Nu kommer det väl värme här i veckan, så då tar det väl fart, men det skulle behöva komma regn också.

Bevattningsförbud i Örebro

Bevattningsförbud råder redan i flera delar av landet. I exempelvis Örebro, Södertälje, Nykvarn och Gotland är det redan infört.

Örebro informerar invånarna om att vattnet ska användas till mat, dryck och hygien. Genom att följa förbudet ska vattnet räcka till sjukhus, förskolor, äldreboenden och näringsliv, enligt kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!