Torka och tillväxt får länsstyrelsen att leta dricksvatten

Vad händer om vattenförsörjningen slås ut vid Högåsen, där Nyköping hämtar sitt grundvatten, eller om kommunen växer snabbt?Det och många andra frågor vill länsstyrelsen hitta svar på.

Mer än hälften av länen i Sverige har redan en regional dricksvattensförsörjningsplan och nu står även Sörmland i startgroparna.– Det finns inget mer angeläget för en kommun än att har gott och tillräckligt med dricksvatten, säger Anne-Li Fiskesjö, chef på länsstyrelsens natur- och miljöenheten.

Mer än hälften av länen i Sverige har redan en regional dricksvattensförsörjningsplan och nu står även Sörmland i startgroparna.– Det finns inget mer angeläget för en kommun än att har gott och tillräckligt med dricksvatten, säger Anne-Li Fiskesjö, chef på länsstyrelsens natur- och miljöenheten.

Foto:

Nyköping2017-11-09 21:00

Nu startas ett projekt för att kartlägga och trygga dricksvattenförsörjningen i länet. Projektet drivs av länsstyrelsen.

– Det är inte alarmerande, så att folk inte får något vatten i kranen i morgon. Men blir vi tiotusen fler eller att det kommer några stora vattenanvändande industrier inom de närmsta tio åren kan vi få problem, säger Anne-Li Fiskesjö, chef på länsstyrelsens natur- och miljöenhet.

Regnet under hösten har inte har inte varit tillräckliga för att fylla på grundvattenmagasinen i länet. Torkan under de senaste åren och som var särskilt allvarlig i somras har fått länsstyrelsen att agera.

– Vi har särskilt prioriterat projekt som startar i dag, en regional dricksvattensförsörjningsplan, säger Anne-Li Fiskesjö.

Blir vi tiotusen fler eller att det kommer några stora vattenanvändande industrier inom de närmsta tio åren kan vi få problem,

Under ungefär två år ska länsstyrelsen jobba med att ta reda på var det finns lämpliga grundvattenmagasin eller ytvattentäkter. Dessutom ska de tekniska systemen för vattenförsörjning kartläggas och det ska spanas in i framtiden.

Mycket är redan känt (se karta som visar både sjöar och stora grundvattenmagasin) men antagligen inte allt.

– Var är behoven störst, var finns det risk att det inte räcker och vilka kan samarbeta runt större dricksvattenförekomster, säger Anne-Li Fiskesjö.

Efter kartläggningen hoppas länsstyrelsen ha en plan, för att länet ska känna sig trygga med en fungerande vattenförsörjning. Sötvattenexperten Irene Karlsson Elfgren vid länsstyrelsen är projektledare.

Hon kan i nuläget inte berätta så mycket om hypotetiska scenarion, som vad eventuella föroreningar av befintliga vattenverk skulle få för konsekvenser. I Nyköping och Oxelösund är det Högåsen som förser samhällena med dricksvatten.

– Jag vet att Sörmlandskustens räddningstjänst håller på och ta fram en nödvattenplan och det finns akut beredskap om något skulle hända, säger hon ur ett lokalt perspektiv.

Nödvattenplanen handlar om vilka åtgärder som behövs om problemet skulle bli mer långvarigt, till skillnad från den akuta beredskapen. I maj 2018 räknar Irene Karlsson Elfgren ha mer information om tänkbara lösningar.

Initiativet kommer även från högre ort. Redan 2006 beslutade EU om ett vattendirektiv och regeringen har beslutat om ett åtgärdsprogram.

– I det åtgärdsprogrammet står att alla län ska ta fram en vattenförsörjningsplan senast 2020. Det börjar brinna i knutarna, säger Anne-Li Fiskesjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!