Under sex somrar har paret Daniel och Maria Nilefrii drivit den omtyckta sommarserveringen Tovastugan vid Nyköpingshus. Tillsammans med sina anställda arbetar de året om med huvudverksamheten Gula ankans catering (se artikel intill) och kommer inte att kunna stå med båda verksamheterna nästa år.
– Vi behöver få ett break, vi är aldrig lediga, säger Daniel Nilefrii.
Tidigare somrar har Tovastugan haft begränsade öppettider eftersom cateringverksamheten tagit mycket tid. Men i samband med att 700-årsfirandet av Nyköpings gästabud går av stapeln nästa år behöver restaurangen drivas med full kapacitet i någon annans regi. För trots hårt arbete räcker inte tiden till och nästa sommar hoppas de få några veckors semester, genom att sälja eller hyra ut Tovastugan.
Men paret tänker inte lämna vidare restaurangen till vem som helst. Den nya ägaren måste förvalta restaurangens populära inriktning på bra mat och folklighet om de ska släppa taget.
I somras serverades omkring 10 000 liter öl på Tovastugan, som även fick ökad publik tack vare fotbolls-EM. Nilefrii vill inte avslöja vad det kommer att kosta att köpa restaurangen.