– För första gången kände jag att nu kommer jag att få den hjälp jag behöver, så länge jag behöver för att kunna komma tillbaka till arbetslivet.
Det säger Julia, en av de patienter som har fått hjälp på Region Sörmlands trädgårdsterapeutiska rehabiliteringsmottagning på Nynäs.
Verksamheten vänder sig till "patienter med uttalade stressrelaterade besvär" som det står i regionens egen presentation. Julia, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen, blev remitterad dit av sin vårdcentral. På grund av coronapandemin har hon inte hunnit genomgå hela den behandling som var tänkt. Men den tid hon har varit på Nynäs har ändå varit till stor hjälp.
– Jag har fått ett väldigt bra stöd på bara några månader, säger hon.
Beslutet om att avveckla verksamheten på Nynäs togs i och med att Region Sörmlands budget för nästa år klubbades av regionfullmäktige den 24 november. I majoritetens budget nämns avvecklingen med en mening.
Jonas Lindeberg (VFP) är hälso- och sjukvårdsregionråd. Han förklarar avvecklingen med att trädgårdsterapin kostar mycket pengar, men kommer relativt få patienter till del.
– Det är en väldigt resursintensiv behandling, säger han.
Färre än 40 patienter per år har varit inskrivna, enligt Lindeberg. I år rör det sig som 22 patienter. Detta till en kostnad av 2,5 miljoner per år. Samtidigt är behovet av hjälp för utmattningssyndrom stort. Enligt Lindeberg får 1 500 sörmlänningar denna diagnos varje år.
I nästa års budget satsar majoriteten 20 miljoner kronor på rehabilitering. Tillskottet gäller all typ av rehabilitering, även för exempelvis covid-19. Genom att avveckla verksamheten på Nynäs, kan ytterligare resurser frigöras som kan komma fler patienter till del, enligt Jonas Lindeberg.
Vänsterpartiets Lotta Back la i samband med att budgeten klubbades fram ett förslag om att rehabiliteringen på Nynäs skulle få vara kvar. Hon köper dock inte resonemanget. Hon påpekar att den trädgårdsterapeutiska rehabiliteringen är betydelsefull för dem som fått ta del av den. Även om fler behöver hjälp, är det fel att avveckla den, anser hon.
– Man borde jobba med parallella spår i stället, säger hon.
För Julia innebär nedläggningsbeslutet att hon kastas ut i en ny period av osäkerhet och oro. Vilken hjälp hon kommer att erbjudas i stället vet hon inte.
– När man får det här beskedet, så mår man ju sämre igen, säger hon.